Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet du ser under er tatt i Bergen like etter solnedgang tirsdag. Ikke en sky på himmelen.

BERGEN tirsdag kveld. Foto: Ronald Toppe / TV 2
BERGEN tirsdag kveld. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Høytrykket over oss sørger for at store deler av landet får klarvær også de neste dagene.

Det er er god timing.

NOAA har oppdaget at et lite utbrudd på solen lørdag sendte et bånd av ladde partikler ut i rommet. Partiklene er på vei mot Jorden, og fanges opp av magnetfeltet vårt 13. oktober.

Altså natt til torsdag, og torsdag kveld.

– Selv en liten partikkelsky kan gi flott nordlys på denne tiden av året, skriver Spaceweather.

Nordlysvarselet til storm.no registrerer når partiklene treffer oss, og hvor langt sør du kan regne med å se nordlyset. Følg med på varselet, og fortell oss om du ser noe på facebooksiden til storm.no.

NORDLYS: Dette bildet ble tatt i Troms tirsdag, nå er det søringenes tur. Foto: Truls Melbye Tiller
NORDLYS: Dette bildet ble tatt i Troms tirsdag, nå er det søringenes tur. Foto: Truls Melbye Tiller Foto: Truls Melbye Tiller

Ikke i nord og ikke i sør

Ikke alle kan regne med skyfri nattehimmel i dag.

– Det er skyet i hele Nord-Norge nå, og selv om det begynner å sprekke opp til kvelden blir det ikke klarvær fra Saltfjellet og nordover, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Det er også en del skyer fra Stavanger og inn over Sørlandet, og fra Mjøsa og sørover på Østlandet. De blir nok også liggende.

– På Vestlandet svever det også en og annen sky nå. De er det soloppvarmingen som har laget, så disse skyene forsvinner så snart det blir kveld, forteller Hansen.

Hva med tåke?

– Det ligger tåke inne i noen av fjordene nord på Vestlandet, og her og der nord på Østlandet. Først og fremst nede i dalene, så kommer du deg opp i høyden kommer ikke tåken til å ødelegge for nordlyset, svarer Hansen.

Kaldt

Skal du på nordlysjakt må du kle deg godt. Nettene blir lengre og lengre, og det blir litt kaldere for hver dag.

– I natt var Folldal kaldest i landet med minus 13,1 grader. Det er det kaldeste vi har hatt det så langt i høst, sier Hansen.

Dagen er så kort at solen ikke rekker å få temperaturen skikkelig opp. Det var bare Vestlandet som kom seg over ti grader tirsdag, og slik blir det i dag også.

Stiv kuling

Det eneste som kan snu på temperaturen er vind. Den får vi til helgen.

Lørdag og søndag kommer et lavtrykk inn sør for oss, og presser seg mot høytrykket.

– Det gjør at vinden øker til stiv kuling fra øst og sørøst på Sørlandet. Også fjellet og de indre fjordstrøkene sør for Hordaland må være forberedt på sterk vind, advarer Hansen.

NORDLYS de neste fire timene

Best i Midt-Norge

Lavtrykket graver seg inn i høytrykket, men slik det ser ut nå klarer det ikke å dytte det helt bort.

– Prognosene viser at lavtrykket stopper opp. Høytrykket siger litt østover og nordover, men blir liggende utover i neste uke, sier Hansen.

Når høytrykket går nordover blir det pålandsvind fra sørøst inn mot Sør- og Østlandet. Det betyr skyer og litt regn fra mandag av.

– Vestlandet får inn skyer, men ser ut til å slippe unna nedbør. Midt-Norge får det flott, og i Nord-Norge blir det bedre og bedre etter hvert som høytrykket trekker nordover, sier Hansen.