– Et øyeblikk jeg aldri vil glemme

De har vunnet ligaen mer enn alle andre klubber i England og har en historie ingen andre kan vise til. Liverpool mot Manchester United er balløyas store klassiker.

Se Liverpool – Manchester United på TV 2 Premium og TV 2 Sumo kl. 21. Oppladningen til kampen starter allerede mandag kl. 09.00!

Manchester United har vunnet 20 ligamesterskap. Liverpool har kapret den gjeveste tittelen 18 ganger.

Se Cantona score mot Liverpool etter sin åtte måneder lange suspensjon øverst (arkivbilder)

Etter innføringen av Premier League har imidlertid Liverpool til gode å vinne en eneste serietittel.

Siden 1992 har Manchester United vunnet 30 kamper, Liverpool har vunnet 18 og ni er endt med uavgjort i Premier Leagues store klassiker.

TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller trekker først og fremst Cantonas comeback i et av oppgjørene mellom lagene han husker som et av det største øyeblikkene.

– Jeg husker veldig godt da Eric Cantona kom tilbake fra karantene i 1995 og scoret to mål for Manchester United. Det var et ikonisk comeback, for han kom tilbake etter det stygge kungfu-sparket og viste seg som den store fotballspilleren han alltid hadde vært, oppsummerer Simen Stamsø Møller overfor TV 2 Sporten.

– I tillegg minnes jeg jo også sterkt selvfølgelig John Arne Riises scoring. Frisparket gjorde jo at han virkelig ble mottatt og hyllet av Liverpool-fansen, legger han til.

Selv om oppgjørene mellom Manchester United og Liverpool har vært svært jevne, har Møller ingen problemer med å forklare hvorfor Manchester United har hatt overtaket.

– Manchester United har hatt det beste laget, men det har sjelden vært overkjøring i kampene mot Liverpool. Mange av seirene har vært svært knepne, poengterer han.

– Hvem tror du vinner mandagens oppgjør på Anfield?

– Jeg tipper Liverpool, for de er favoritter basert på det laget har prestert hittil denne sesongen. Jeg synes at Jürgen Klopp har fungert bedre enn Manchester United. José Mourinho har fremdeles ikke fått satt laget skikkelig, mens Klopp har fått gjennom sine tanker og ideér. Dette gjør at jeg holder en knapp på Liverpool, men igjen tror jeg at det blir et jevnt oppgjør, svarer TV 2-eksperten.

Her er ti av oppgjørene mellom Liverpool og Manchester United som fremdeles vil bli husket i lang tid:

Manchester United – Liverpool 2-2 i 1992: Innføringen av «Fergie time»
Den første kampen mellom Liverpool og Manchester United etter innføringen i Premier League kom i oktober 1992 på Old Trafford.

Sir Alex Fergusons Manchester United møtte Graeme Souness' Liverpool.

Liverpool tok ledelsen ved Don Hutchison, og legenden Ian Rush doblet ledelsen med det som var målmaskinens 287 scoring totalt for rødtrøyene.

Men så viste Manchester United hvorfor «Fergie time» ble et utrykk som ble som kjent utover 1990-tallet og på 2000-tallet.

12 minutter før slutt lobbet Mark Hughes inn 1-2-scoringen for hjemmelaget. I kampens aller siste spilleminutt Ryan Giggs samme Hughes med en utmerket pasning, og den nåværende Stoke-manageren utlignet til 2-2.

Etter kampen innrømmet Sir Alex Ferguson at utligningen ikke var fortjent.

– Vi spilte ikke en særlig god fotballkamp og kanskje vi ikke fortjente å få med oss ett poeng fra denne kampen, tordnet Ferguson etter kampen, ifølge Sky Sports News.

Graeme Souness var frustrert.

– Vi spilte med med større aggressivitet og skapte flere sjanser, og burde vunnet, sa Souness, som ikke klarte å følge opp de gode resultatene med Liverpool etter den solide kampen mot Manchester United. Liverpool endte til slutt på en svak sjetteplass på tabellen, mens Fergusons Manchester United vant ligaen for første gang siden 1967 den sesongen.

Liverpool – Manchester United 3-3 i 1994: Ikonisk comeback
Liverpool-fansen husker nok denne kampen for det elleville comebacket.

Manchester United tok nemlig en tidlig 3-0-ledelse på Anfield, men så våknet Liverpool. To mål av Nigel Clough og et dramatisk utligningsmål av Neil Ruddock sørget for at oppgjøret endte 3-3.

– Da vi fikk inn 2-3-scoringen kunne vi føle på publikum at noe spesielt var i ferd med å skje. Det var en helt utrolig kveld. Atmosfæren på stadion var elektrisk. Da vi utlignet mot vår største rival var stemningen ubeskrivelig, oppsummerte Liverpools Jamie Redknapp.

Manchester United - Liverpool 2-2 i 1995: Cantona tilbake etter kungfu-sparket
Eric Cantona gjorde comeback etter å ha sonet en karantene på åtte måneder for sitt berømte kungfu-spark mot en tilskuer på Selhurst Park.

Etter bare 67 sekunder markerte Cantona seg med å sende Manchester United i ledelsen. Robbie Fowler scoret imidlertid to mål og sendte Liverpool opp i ledelsen 2-1.

Like før slutt fikk Manchester United straffespark da Jamie Redknapp felte Ryan Giggs. En iskald Eric Cantona tok straffesparket og sørget for at klassikeren endte 2-2.

– Vi mistet to poeng på en svak avgjørelse. Eric Cantona gjorde det veldig bra, men det kan jeg ikke si om dommeren, sa en skuffet Liverpool-sjef Roy Evans etter kampslutt.

– Eric Cantona var strålende. Han er selvsagt sliten, men vi er henrykt over hvordan han spilte, sa Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson.

Liverpool – Manchester United 2-3 i 1999: Carraghers store mareritt
Liverpool-legenden Jamie Carragher vil nok helst styrke denne kampen fra hukommelsen.

Carragher scoret nemlig to klønete selvmål på sin egen hjemmebane. Allerede etter tre minutter headet han ballen i eget nett og med nok et selvmål satte han inn 3-1-ledelse for Manchester United. Andy Cole scoret rødtrøyenes andre mål.

Sami Hyypia og Patrik Berger scoret for Liverpool, men takket være Carraghers to selvmål endte Liverpool-legendens Anfield-mareritt med 3-2-seier til Manchester United.

Liverpool – Manchester United 3-1 i 2001: «Hey Riise... OOH AAH I wanna know... how you scored that goal ...»

Fansen i Norge husker nok dette oppgjøret mellom lagene først og fremst på grunn av John Arne Riises spektakulære frisparkmål.

Riises scoring mot erkerivalen Manchester United i november 2001 sikret nordmannen kultstatus blant Liverpool-fansen og sin egen sang: «Hey Riise... OOH AAH I wanna know... how you scored that goal ...»

John Arne Riise har ved flere anledninger kåret scoringen mot Manchester United som det flotteste han har scoret i sin karriere.

– Jeg har valgt den scoringen som min beste av flere årsaker, men først og fremst på grunn av måten jeg traff ballen på. Jeg traff den perfekt og jeg tror jeg aldri tidligere har fått et bedre treff på et frispark. At det i tillegg kom mot Manchester United bidrar også til at det er mitt fineste mål. I Norge er de fleste Liverpool eller Manchester United-supportere. At jeg scoret i min første kamp mot Manchester United, på hjemmebane, var bare helt utrolig, skrev Riise på sin egen blogg om scoringen.

– Det var et stort øyeblikk for meg og jeg føler meg priviligert over å ha fått scoret det målet. Jeg vet at fansen fremdeles synger sangen om meg, og det betyr mye for meg, mente Riise.

Michael Owen scoret Liverpools øvrige to mål, mens David Beckham scoret Manchester Uniteds trøstemål i 1-3-nederlaget. Begge ble imidlertid overskygget av Riises fenomenale fulltreffer.

Manchester United – Liverpool 1-0 i 2006: Gary Neville jublet foran Liverpool-fansen
Rio Ferdinand sikret Manchester United seieren i siste minutt da han headet et innlegg fra Ryan Giggs i mål omtrent like før dommeren blåste av kampen.

Kampen huskes imidlertid best for Gary Nevilles kontroversielle feiring. For etter at Manchester United hadde sikret seg seieren løp Neville over hele banen og jublet på provoserende vis foran de tilreisende Liverpool-supporterne på Old Trafford.

Neville nektet å be om unnskyldning for sin provoserende oppførsel etter kampslutt.

– Jeg ville bedt om unnskyldning om jeg løp foran Liverpool-spillerne og jublet i ansiktet på dem, men dette var bare min måte å feire på, sa Neville til The Times.

Jamie Carragher, som nå faktisk er kollega av Gary Neville i Sky Sports, hadde en annen oppfatning.

– Gary Neville krysset en uakseptabel linje. Jeg hører at folk forsvarte sine handlinger med at han alltid blir pepet på av Liverpool-fansen, men sannheten er at det er Neville som har provosert dem, mente han.

Liverpool – Manchester United 2-1 i 2008: Ryan Babels høydepunkt
Uten Fernando Torres og Steven Gerrard på banen benyttet Ryan Babel anledningen til å vise seg frem.

Babel hadde en varierende karriere på Anfield, men oppgjøret mot Manchester United vil nok alltid stå igjen som et av nederlenderens store høydepunkt.

Carlos Tevez ga Manchester United ledelsen, før Wes Brown utlignet for Liverpool etter selvmål.

På overtid dukket Ryan Babel opp på pasningen fra Dirk Kuyt, og sørget for 2-1-seier og Liverpool-manager Rafael Benitez’ første seier noensinne mot Manchester United.

Manchester United – Liverpool 1-4 i 2009: Ferguson med Høgmo-variant
Manchester United var regjerende ligamester og tok oppskriftsmessig ledelsen ved Cristiano Ronaldo.

Men så våknet for alvor Liverpool. Fernando Torres utlignet til 1-1, Steven Gerrard sendte gjestene i ledelsen, Fabio Aurelio økte til 3-1-ledelse før Andrea Dossena kronet en sensasjonell dag for Liverpool da han gjorde ydmykelsen total og satte inn 4-1-scoringen på Old Trafford.

Etter kampen sa Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson at det var viktig å se bak resultatene.

– Ser du bak resultatet så var vi det beste laget. Vi var det beste laget, men resultatet reflekterte ikke det, forsøkte Ferguson seg med – i ren Per-Mathias Høgmo-stil.

Liverpools manager Rafael Benitez var naturligvis ikke enig.

– Vi gjorde en kjempekamp og vant fullt fortjent. Om vi skal ha sjansen til å vinne tittelen må vi ha tre poenger i kamper som denne, poengterte spanjolen.

Manchester United – Liverpool 3-2 i 2010: Berbatov med historisk hat trick
Dimitar Berbatov ble aldri den notoriske målscoreren Sir Alex Ferguson hadde håpet på, men mot Liverpool for seks år siden ga Berbatov valuta for pengene.

Med tre mål ble han den første Manchester United-spilleren med hat trick mot Liverpool siden 1946, og sørget for 3-2-seier mot rivalene.

Steven Gerrard scoret begge målene for Liverpool i nederlaget.

– Du må alltid stole på din egen dømmekraft og du må ha tro på dine spillere. Jeg mener at vi ble belønnet for å vise Berbatov tillit, svarte Sir Alex Ferguson på spørsmål om Berbatov etter bulgarerens hat trick mot erkerivalen.

Liverpool – Manchester United 3-1 i 2011: Kuyt med historisk hat trick
Dirk Kuyt hadde kanskje fått med seg at Berbatov scoret tre mål sesongen i forveien, for han ville ikke være noe dårligere.

Kuyt scoret tre mål mot Manchester United og ble den første spilleren for Liverpool som scoret tre mål mot Manchester United siden Peter Beardsley gjorde det samme i 1990.

Liverpools 3-1-seier påførte Manchester United klubbens tredje nederlag på én måned, og mange mente at rivalenes seier kunne hindre Sir Alex Fergusons menn i titteljakten. Manchester United slo imidlertid tilbake og sikret seg til slutt ligatittelen.

Manchester United – Liverpool 0-3 i 2014: Moyes out!
Liverpool vant 3-0 og fikk gjøre akkurat som de ville på Old Trafford. Nederlaget førte til at David Moyes for alvor fikk Manchester United-fansen mot seg.

«Moyes out» ble skreket både på Old Trafford og i gatene etter at to mål av Steven Gerrard og ett mål av Luis Suárez sørget for den ydmykende 3-0-seieren til Liverpool.

– Dette er en av de verste dagene jeg har opplevd i min fotballkarriere, innrømmet Wayne Rooney etter nederlaget.

David Moyes sa på pressekonferansen etter kampen at det var tøffere å være Manchester Uniteds manager enn det han hadde trodd på forhånd.

– Det vil alltid være tøft å være manager, men om du spør meg om det var tøffere å være Manchester United-manager enn det jeg hadde trodd så er svaret ja, sa Moyes, som fikk sparken bare noen uker etter stortapet mot Liverpool.

Se Liverpool – Manchester United på TV 2 Premium og TV 2 Sumo kl. 21. Oppladningen til kampen starter allerede mandag kl. 09.00!