Bli med til Norges svar på Toscana – Stange i Hedmark!

Du er kanskje overrasket, men ta en titt på omgivelsene Wenche kokkelerte i – og bli overbevist. Her ble det laget tradisjonsmat i kald og skjønn natur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wenche laget et fiskefat med potet- og eplesalat. Det ble brukt Bøkling (røkt sild), matjesild og estragon- og dillstekt ørret.

Potet- og eplesalat:

Dette trenger du:

  • 600 g kokte poteter
  • 1 liten rødløk
  • 2-3 faste norske epler
  • 2 vårløk, finsnittet eller ca. 1 dl finsnittet gressløk
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss grov sennep
  • 2 ts flytende honning
  • 1 dl nøytral olje
  • ½ sitron
  • Salt og grovmalt pepper
Halvor Heuch og Wenche i munter passiar. FOTO: TV 2
Halvor Heuch og Wenche i munter passiar. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Rens og finhakk løken.
Legg den i iskaldt vann i 5-10 minutter.
Da blir den sprø og rundere på smak.

Del de kokte potetene og eplene i terninger/biter.

Finsnitt vårløk/ gressløk.

Visp sammen sennep, honning og sitronsaft.
Tilsett oljen litt etter litt.
Smak til dressingen med salt og pepper.

Bland alle ingrediensene godt sammen.

La gjerne potetsalaten få stå og trekke litt smak før servering.

Fiskefat med potetsalat. FOTO: TV 2
Fiskefat med potetsalat. FOTO: TV 2

Estragon og dillstekt laks eller ørret:

Finhakk estragon og dill, og rør sammen med mykt smør.
Smør smøret over skinn og benfri lakse- eller ørretskiver.
La ligge og trekke smak i 20-30 minutter.
Stekes i middelsvarm panne i 2-3 minutter på hver side.

Tips:

Potet- og eplesalaten smaker også godt til alle typer røkt og stekt fisk, spekemat, røkt/salt svinekjøtt og stekt/grillet kylling.

Ovnsbakte rødbeter:

Legg rå rødbeter med skall i et ildfast fat.
Drypp over litt olje og salt, og ha litt vann i bunnen av fatet.
Bak i varm stekeovn ved 200oC i 45 min til 1 time eller mer .

Steketid avhenger av størrelse på rødbetene.
Sjekk om de er ferdig stekt ved å stikke en tynn kniv inn mot midten av rødbetene.

Avkjøl litt.
Skrell og del i båter, og server ved siden av potetsalaten.