PÅGREPET: Klokkesvindleren ble pågrepet tirsdag formiddag, kort tid etter at Aleksander Aurstad hadde lagt ut en etterlysning på Facebook. Foto: Martin Trøhaugen
PÅGREPET: Klokkesvindleren ble pågrepet tirsdag formiddag, kort tid etter at Aleksander Aurstad hadde lagt ut en etterlysning på Facebook. Foto: Martin Trøhaugen

Aleksander (35) ble rundlurt av frekk svindler – fikk uventet hjelp på Facebook

Aleksander Aurstad (35) ba om hjelp på Facebook da han forsto at klokken hans var stjålet. Kort tid senere ble tyven pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld møtte Aleksander Aurstad en mann i Oslo han trodde skulle kjøpe klokken hans, en Patek Philippe Aquanaut 5065a. Aurstad fikk se at pengene ble trukket fra mannens bankkort, men forsto at noe var galt da pengene ikke dukket opp på konto neste dag. Han antok at overførselen hadde blitt stanset i ettertid.

– Pengene gikk ut av kontoen hans. Men siden dette skjedde sent søndag, så kom de ikke inn på min konto samme dag, sier Aurstad til TV 2.

Tirsdag formiddag la han ut en etterlysning på «Klokkeriet», en lukket Facebook-gruppe med nesten 10.000 klokkeinteresserte medlemmer. Kort tid senere var jakten på klokkesvindleren i gang.

– Det var mange gode ideer om hvordan man kunne få klokken tilbake, forklarer Aurstad.

Stjålet bil

I etterlysningen viste Aurstad bilder av klokken, som har en bruktverdi på rundt 130.000 norske kroner, og utlovet en dusør for opplysninger som kunne føre til at klokken kom til rette. Han delte også noen opplysninger om kjøperen, inkludert registreringsnummeret på bilen han ankom i.

Kort tid senere ble det klart at bilen, en Audi A8, var meldt stjålet.

Et medlem av Facebook-gruppen mente å kjenne igjen sin kollegas stjålne bil.

SVINDLET: Aleksander Aurstad ble rundlurt søndag og la ut en etterlysning på Facebook. FOTO: PRIVAT
SVINDLET: Aleksander Aurstad ble rundlurt søndag og la ut en etterlysning på Facebook. FOTO: PRIVAT

Bileier Terje Burum meldte seg raskt inn i Facebook-gruppen, og meddelte at tyven hadde svindlet til seg bilen ved å gjennomføre en bankoverføring som i ettertid ble slettet.

– Jeg så at han betalte i nettbanken, men pengene kom ikke. Jeg anmeldte ham til politiet neste dag, sier Burum til TV 2.

«Klisterhjerne» kjente igjen bilen

Under én time etter at utlysningen først ble lagt ut, oppdaget et annet gruppemedlem den sølvgrå bilen i Oslo sentrum.

– Jeg har klisterhjerne og er bilinteressert, så jeg kjente den igjen med en gang, forteller mannen som ønsker å være anonym.

Han la seg på hjul og ringte politiet. Fra Bjørvika kjørte de til parkeringshuset på Oslo S.

– Det var to biler som kjørte sammen. Den ene bilen ble parkert i parkeringshuset før de to mennene kjørte ut igjen i Audien, forteller han. Med politiet på telefonen kjørte han etter den sølvgrå bilen ut av parkeringshuset og opp til taxiholdeplassen ved Oslo S.

PARKERINGSHUS: Her er den stjålne Audien på vei ut av et parkeringshus i Oslo sentrum, med et av «Klokkeriets» gruppemedlemmer på hjul. Foto: tips@tv2.no
PARKERINGSHUS: Her er den stjålne Audien på vei ut av et parkeringshus i Oslo sentrum, med et av «Klokkeriets» gruppemedlemmer på hjul. Foto: tips@tv2.no Foto: Privat

Etter kort tid kom politiet til stedet og mannen ble pågrepet.

I samme øyeblikk kom nok et gruppemedlem til Oslo S.

Martin Trøhaugen hadde akkurat lest diskusjonstråden om tyveriene på Facebook-gruppen da han kom kjørende.

– Jeg så politiet stå ved en bil som lignet den stjålne bilen. Jeg så at de tok klokken av armen til en mann, forteller Trøhaugen til TV 2.

Han tok et bilde og publiserte det i diskusjonen.

«Kan det være denne mannen? Han ble arrestert på Oslo S nå! Kjører Audi, og de tok en klokka av hånda hans.» skrev Trøhaugen i tråden.

Kort tid senere bekreftet Aleksander Aurstad at mannen på bildet var den samme som han hadde levert klokken sin til søndag.

KLOKKE: Det var denne klokken som ble stjålet fra Aleksander Aurstad. Foto: Privat
KLOKKE: Det var denne klokken som ble stjålet fra Aleksander Aurstad. Foto: Privat

Tok klokken og pengene

En annen som sier han har blitt svindlet av samme mann, er en 19-åring fra Lier. Lørdag ble han stående igjen på Asker stasjon uten klokke og uten penger etter det han beskriver som et lite hyggelig møte med mannen.

– Han hadde allerede overført penger til min konto, men da jeg møtte ham for å levere klokken, fikk jeg ikke gå ut av bilen før jeg hadde overført pengene tilbake til ham. Det var to andre menn i bilen, han truet meg ikke, men jeg skjønte tegningen, forteller 19-åringen.

Siktet for bedrageri

Politiet bekrefter at de tirsdag pågrep en mann i 30-årene i Oslo politidistrikt. Mannen er siktet for flere tilfeller av grovt bedrageri.

– De fornærmede er personer som har lagt ut ting for salg på nett. Det er én kjøper som går igjen, sier politiførstebetjent Lage Granås ved Manglerud politistasjon.

Det dreier seg om flere biler og klokker, verdier for flere hundre tusen kroner, opplyser Granås.

Mannens metode har variert. Noen ganger har han møtt selger og gitt inntrykk av å gjennomføre betaling via nettbank.

– Han har enten vist frem et fiktivt nettbankbilde eller gjort en reell betaling som har blitt stanset like etter, forteller Granås.

Andre ganger har mannen sagt at han har glemt å ta med kontanter og at han skal ta ut penger. Deretter har han stukket fra stedet med gjenstanden.

Granås sier han kjenner til Facebook-gruppen «Klokkeriet», Aleksander Aurstads etterlysning og den påfølgende diskusjonen, men vil ikke kommentere om det bidro til pågripelsen tirsdag.

Han vil heller ikke si noe om vedkommende har brukt falsk identitet.

– Av hensyn til etterforskningen vil vi ikke gå inn på detaljer i de registrerte forholdene, sier Granås.

Av samme grunn vil han heller ikke kommentere om mannen er norsk statsborger eller hva mannen selv har forklart.

Politiet anmoder publikum om å være årvåkne når de skal selge gjenstander.

I løpet av torsdag vil politiet vurdere om mannen skal fremstilles for varetekt.

– Fortjener medalje

Aurstad har fått bekreftet at hans klokke er én av dem som er funnet hos mannen. Men han feirer ikke riktig ennå.

– Selv om klokken er hos politiet, vet jeg ikke tilstanden, sier han.

FJERNES: Her fraktes den sølvgrå Audien vekk fra Oslo sentrum. Foto: tips@tv2.no
FJERNES: Her fraktes den sølvgrå Audien vekk fra Oslo sentrum. Foto: tips@tv2.no Foto: Privat

Han forklarer at det er første gang han har gått på en slik svindel.

– Han kunne egentlig lite om denne typen klokke, men var høflig og troverdig utover dette. Det er det som gjør det vanskelig, forklarer Aurstad, og legger til at mannen brukte falsk ID og telefonnummer.

Han roser imidlertid innsatsen til medlemmene på «Klokkeriet».

– Det er mange der som fortjener medalje, sier han.