Ung, kriminell gjeng kidnapper folk i Oslo

Den voldelige gjengen Young Bloods fra Holmlia har bortført flere personer den siste tiden. Nå har politiet fått nok.

På Holmlia på Oslos østkant har narkotika og torpedovirksomhet, blitt varemerket til en av byens mest voldelige gjenger som nå går under navnet Young Bloods.

Gjengen består av hovedsaklig unge menn, flere av dem oppvokst i området, av ulik etnisk bakgrunn.

– Dette er et svært potent kriminelt miljø, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til TV 2.

Ypper seg

Da det ble avfyrt to skudd under et masseslagsmål på restauranten Mona Lisa i Oslo sentrum i mai i fjor, fikk en av de sentrale skikkelsene i Young Bloods juling. Han er nå siktet i saken der en person ble bortført på Ljan for snart to uker siden.

Over lengre tid har de unge mennene yppet seg mot etablerte, kriminelle miljøer i Oslos underverden. Medlemmene i Young Bloods, med kobling til albansk mafia i Sverige, driver med torpedovirksomhet og forsøker å ta over det lukrative narkotikamarkedet i Oslo. Det får konsekvenser.

– Det rokker ved maktbalansen ved tunge kriminelle miljøer i Oslo. Alderen til tross, de utfordrer andre kriminelle, og det avstedkommer mer alvorlige voldsepisoder, sier Aas.

Har bortført folk i flere år

TV 2 vet at de samme gjengmedlemmene har brukt bortføringer som maktmiddel helt siden de var unge kriminelle. En av de siktede i Ljan-saken skal ha vært involvert i minst fire bortføringer siden september i fjor.

– Et av særtrekkene deres er det territoriale. De ønsker hegemoni på narkotikaomsetning i eget område, selv om de opererer i andre deler av byen. De som beveger seg inn i deres områder skal få en type reaksjon og det har blant annet resultert i noen av disse bortføringsakene som vi har sett den siste tiden, sier Einar Aas til TV 2.

Politiet har fortsatt ikke funnet personen som ble bortført på parkeringsplassen på Ljan. De ønsker fortsatt tips i saken på telefon 22 66 99 66.

Frykter gjengkrig

Einar Aas sier de har jobbet tett opp mot gjengen over lang tid, men at det krever store ressurser å følge dem hele tiden. Han er ikke fornøyd med at Young Bloods har fått utvikle seg til å bli en maktfaktor i Oslos underverden. Det de frykter mest er gjengkriger som dem man har sett i Sverige, særlig i Gøteborg.

– Vi har heldigvis et annet klima her enn i store byer i Sverige og Danmark. Vi ønsker naturligvis ikke noen smitteeffekt over til Norge.

Hvordan snakker dere med gjengene når dere treffer dem ute?

– Vi både snakker med dem og tar dem, men når det kommer til stykke, er det bare et språk de skjønner. Og det er å bli tatt i nakkeskinnet, avslutter Aas.