Lammefrikassè til folket

Nå er lammekjøttet aller best. Her får du et godt tips av Wenche til hvordan du kan bruke det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

  • 800 g lammekjøtt uten ben, eller 1,2 kg kjøtt, med ben, i skiver fra bog eller stek
  • vann
  • salt, pepper
  • 1 blomkålhode
  • 2 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • 2 skiver sellerirot
  • Eventuelt andre valgfrie grønnsaker

Saus:

  • ca 6 dl kraft
  • 2 ss smør, mykt
  • 3 ss hvetemel
  • 1/2-1 dl fløte eller rømme (kan sløyfes)
  • 1 dl hakket grønt (persille, gressløk, dill)
  • salt, pepper
  • smak til med presset saft av ½ sitron eller revet frisk pepperot.
Lammefrikassè. FOTO: TV 2
Lammefrikassè. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Kok opp vann og legg i kjøttet.
Kok opp på nytt og skum for å få en klar kraft.
Tilsett salt og pepper.
Kok opp og la kjøttet trekke til det er mørt (40-50 min).

Rens og del grønnsakene opp i mindre biter.
Begynn med å legge i rotgrønnsaker og la dem få trekke med kjøttet i 6-8 min.
Blomkål i buketter legges i gryta de siste 4-5 minuttene.

Ta opp kjøtt og grønnsaker og hold varmt.

Kok inn kraften til det gjenstår ca 6 dl.
Rør sammen mykt smør og hvetemel, og visp inn i kraften.
Kok opp, og la sausen trekke 8-10 min.

Visp inn rømme mot slutten av trekketiden.

Ta litt av sausen (2-3 dl) over i en hurtigmikser.
Tilsett urtene og kjør sammen til en glatt grønn saus.
Hell sausen tilbake i gryten.

Kok opp og smak til med salt, pepper, sitron eller finrevet pepperot og eventuelt noen sukkerkorn.

Server med nykokte norske poteter.