Lammefrikassè til folket
Nå er lammekjøttet aller best. Her får du et godt tips av Wenche til hvordan du kan bruke det.
Dette trenger du:
- 800 g lammekjøtt uten ben, eller 1,2 kg kjøtt, med ben, i skiver fra bog eller stek
- vann
- salt, pepper
- 1 blomkålhode
- 2 gulrøtter
- 2 persillerøtter
- 2 skiver sellerirot
- Eventuelt andre valgfrie grønnsaker
Saus:
- ca 6 dl kraft
- 2 ss smør, mykt
- 3 ss hvetemel
- 1/2-1 dl fløte eller rømme (kan sløyfes)
- 1 dl hakket grønt (persille, gressløk, dill)
- salt, pepper
- smak til med presset saft av ½ sitron eller revet frisk pepperot.

Slik gjør du:
Kok opp vann og legg i kjøttet.
Kok opp på nytt og skum for å få en klar kraft.
Tilsett salt og pepper.
Kok opp og la kjøttet trekke til det er mørt (40-50 min).
Rens og del grønnsakene opp i mindre biter.
Begynn med å legge i rotgrønnsaker og la dem få trekke med kjøttet i 6-8 min.
Blomkål i buketter legges i gryta de siste 4-5 minuttene.
Ta opp kjøtt og grønnsaker og hold varmt.
Kok inn kraften til det gjenstår ca 6 dl.
Rør sammen mykt smør og hvetemel, og visp inn i kraften.
Kok opp, og la sausen trekke 8-10 min.
Visp inn rømme mot slutten av trekketiden.
Ta litt av sausen (2-3 dl) over i en hurtigmikser.
Tilsett urtene og kjør sammen til en glatt grønn saus.
Hell sausen tilbake i gryten.
Kok opp og smak til med salt, pepper, sitron eller finrevet pepperot og eventuelt noen sukkerkorn.
Server med nykokte norske poteter.