Norsk-libanesiske Laial Ayoub forteller at hun ble utstøtt i miljøet i deler av det muslimske miljøet etter skilsmissen. Foto: TV 2
Norsk-libanesiske Laial Ayoub forteller at hun ble utstøtt i miljøet i deler av det muslimske miljøet etter skilsmissen. Foto: TV 2

Folk snudde ryggen til Laial (31) etter skilsmissen

– Mange muslimske kvinner tvinges til å leve i ekteskapet, uansett hvor forferdelig det er, sier Laial Ayoub.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I nabolaget på Østensjø i Oslo møtte Laial Ayoub (31) det hun trodde var drømmemannen. I tre år var paret gift, men Laial opplevde ikke ekteskapet slik hun sett for seg. Skilsmisse ble eneste løsning.

En skilsmisse er tøft for de aller fleste, men for Laial ble det ekstra tungt å være en skilt muslimsk kvinne.

– Til å begynne med opplevde jeg at folk trakk seg unna, det var ikke bra å være rundt meg. Menn forbød konene sine å være med meg, og jeg kunne ikke være med arabiske menn. Jeg var ikke bra nok for noen, og hadde fått et dårlig rykte, forteller Laial til TV 2.

Store forskjeller

Det er stor forskjell i hvordan skilsmisse oppfattes i de muslimske miljøene. For Laial, med hennes libanesiske bakgrunn, og i mange av de norsk-somaliske miljøene er det mer akseptert å skille seg.

I flere andre miljøer, som i de norsk-pakistanske og i enkelte muslimske kulturer fra Midt-Østen, er skilsmisse langt mer problematisk.

– Det er ofte skam forbundet med det å skille seg, men det gjelder jo også norske skilsmisser. Den store forskjellen i flere muslimske miljøer er at kona uansett får skylden for at ekteskapet røk, sier Inger-Lise W. Larsen, daglig leder i Oslo krisesenter.

Hun legger til:

– Det er kona som ikke har klart å være en god kone, det er hun som ikke har klart å håndtere alle sidene ekteskapet bringer med seg.

Opplevde utfrysning og press

Laials mor var en god støtte i den vanskelig tiden, men hun opplevde at mange i miljøet blandet seg og oppfordret henne til å gå tilbake til ektemannen.

– Ingen skal finne seg i å leve i dårlige ekteskap, men jeg skjønner at enkelte kvinner gir etter for presset de opplever - for det er sterkt, sier hun.

Etter skilsmissen har hun fått høre mange rykter om hvorfor ekteskapet hennes endte i skilsmisse.

– Den dag i dag hører jeg nye ting om meg selv. I starten tok min mor kontakt hver gang hun hørte noe, for å få oppklart saken, men hun har lært seg å overse alt hun også. Dessverre er det ikke alle kvinner som har en slik støtte i familien, forteller Laial.

Eksmannen forteller om en tung tid

Laials eksmann forteller til TV 2 at det første året etter skilsmissen var vondt og vanskelig.

– Jeg vet hvorfor vi ble skilt, og når det først skjedde var det vanskelig å gjøre noe med det, forteller han.

Han kjenner seg ikke igjen i ryktene som Laial refererer til, men er enig med ekskona i at det er langt vanskeligere å være en skilt muslimsk kvinne, enn en skilt muslimsk mann.

– En skilt muslimsk kvinne kan ikke gifte seg på nytt. En skilt muslimsk mann kan gifte seg på nytt, sier han.

– Hvorfor er det slik?

– Det vet jeg ikke, det bare er sånn, forteller han.

– Kvinnens selvstendighet er viktig

Linda Noor i Minotenk, en organisasjon som jobber med integreringsutfordringer, legger også vekt på at det er store forskjeller i de ulike muslimske miljøene, men at det enkelte steder er en klar oppfatning om at kvinner skal finne seg i mye.

– Det er også stor forskjell på første og andre generasjons innvandrere. Økonomisk selvstendighet, språkforståelse og en forståelse av hvordan det norske samfunnet fungerer, er viktig, sier Noor.

Laial Ayoub forteller at hun har møtt kvinner i Irak som levde i voldelige ekteskap, men som likevel valgte å bli værende.

– Jeg spurte hvorfor de ikke skilte seg. Svaret var at kvinner ikke får jobb, de får ikke barna og de må leve av å tigge på gaten. Kvinnene læres opp til at de ikke skal skille seg, de må bare akseptere livet slik det er, forteller hun.

– Kvinnen får uansett skylden

Inger-Lise W. Hansen i Oslo krisesenter kommer med et eksempel som viser tydelig at kvinnen uansett vil få skylden om ekteskapet ryker.

– La oss si at en gutt med muslimsk bakgrunn i Norge blir kjæreste med en norsk jente. Kanskje de til og med er samboere. Familien hans misliker dette og arrangerer et ekteskap for han med for eksempel en jente fra hjemlandet Pakistan. Gutten har ikke lyst å tvangsgifte seg, men tør ikke si imot familien. Jenta fra Pakistan kommer uvitende til Norge, til en mann som ikke vil ha henne. Når ekteskapet ikke fungerer, er det hun som får skylden og hun blir stigmatisert som en dårlig kvinne.

Laial Ayoub vil bruke sin historie til å hjelpe andre muslimske kvinner.

– Den store utfordringen er at disse kvinnene sjeldent innrømmer problemet selv. Når en kvinne blir skilt får ikke bare hun, men også resten av familien, et dårlig rykte. Det er det mange kvinner som ikke kan leve med, sier hun.

Linda Noor berømmer den viktige åpenheten.

– Det er kjempeviktig med åpenhet, slik at man kan få bort all skam og tabuet det er for mange kvinner å skille seg, sier hun.