Dette er Norges gullgenerasjon

Aldri har Norge hatt flere medaljekandidater i et sykkel-VM enn i år.

Sykkel-VM tirsdag: Se VM-tempoen for juniorer i herreklassen fra kl. 07.20 på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo. Kvinnenes VM-tempo ser du på Sportskanalen og Sumo fra kl. 12.05.

Bak Alexander Kristoff gror det godt i norsk sykkelsport. Med ham har Norge fem ryttere som har realistiske medaljemuligheter i Qatar.

– Hvis vi skulle syklet i dette plagget hadde det gått dårlig. Da måtte vi satset på nedre del av resultatlisten, ler Kristoffer Halvorsen (20) der han står oppdresset som en sjeik.

– Og det satser ikke du på?

– Nei, svarer han kontant.

Humøret i den norske troppen er godt der vi møter dem på stranden ved utøverhotellet i Doha.

Mens Halvorsen er det store håpet på U 23-fellesstarten, så er er rogalendingene Susanne Andersen (18) og Joakim Kjemhus (18) medaljekandidater i juniorklassen.

– Vi er alle medaljekandidater
Den første som starter jakten på edelt metall er Iver Knotten (17). Han skal i aksjon på juniortempoen tirsdag morgen.

– Vi er alle medaljekandidater. Det kan ende med fire medaljer, men det kan også ende med null. Det er lite som skiller, sier Knotten.

– Hva vil det bety for deg å vinne?

– Det hadde vært vanvittig moro. Det er dette som har vært målet i hele år. Å stå på toppen hadde vært vilt gøy, svarer han.

Susanne Andersen hadde maks uflaks da hun ble kjørt ned av en bil da hun syklet tilbake til hotellet etter mandagens 13. plass på tempoen.

Hun ble heldigvis ikke alvorlig skadet, og håper at smellen ikke setter henne for mye tilbake når hun skal i aksjon igjen på fredag.

– Jeg gleder meg enormt mye. Dette har jeg ventet på i hele år. Jeg er superklar og beina kjennes bra. Det lover godt, sa hun da vi møtte henne før ulykken.

«Den nye Kristoff»
Joakim Kjemhus kommer riktignok fra Sandnes og ikke Stavanger. Likevel har han fått merkelappen «den nye Kristoff». Det lever han godt med.

– Det er greit for meg. Det gir meg bare selvtillit å bli sammenlignet med en så god rytter.

– Tør du å kaste ut et favorittstempel på en av dere fire?

– Kristoffer Halvorsen er nok den som får det. Han har flest seire i år, og har kjørt veldig bra hele sesongen, sier 18-åringen.

– Når noen omtaler deg som en favoritt, så har du gjort noe riktig. Hele laget har kjørt veldig bra i år, repliserer Halvorsen.

– Surfer på toppen av bølgen
Stig Kristiansen mener det er en fellesnevner for ungdommen som kommer bak Kristoff:

– Vi har en bølge av syklister nå som hadde Thor Hushovd som forbilde da de var yngre. Akkurat nå surfer vi på toppen av den bølgen. Fellesnevneren for disse utøverne er at de har gått ut og gjort jobben i lang tid; de er klar over hva som skal til for å bli god, forteller landslagssjefen.

– Målet er at vi skal komme hjem med en medalje, men jeg håper på flere, legger han til med et smil.