–  Fikk en pris for usportslig opptreden i etterkant

Erik Thorstvedt var med å slå San Marino 10-0 i 1992. Han håper dagens spillere får en god opplevelse mot miniputtnasjonen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Norge - San Marino i TV 2s livesenter fra klokken 20.45!

Det er ingen tvil om at Per-Mathias Høgmo er under hardt press før tirsdagens VM-kvalifiseringskamp mot San Marino på Ullevaal Stadion.

Etter lørdagens nitriste forestilling i Aserbajdsjan mener flere fotballeksperter at prosjekt Høgmo går mot sin slutt.

Norge har tapt begge de første kampene i gruppe C, og deler sisteplassen med San Marino. Det norske herrelandslaget ligger for øyeblikket på 70. plass på FIFA-rankingen, og pilen bare fortsetter nedover.

San Marino har en befolkning på like over 30.000, og ligger som nummer 201 av 205 nasjoner på rankingen.

Laget har bare vunnet én av sine 137 landskamper (mot Liechtenstein). I 2014 klarte San Marino 0-0 hjemme mot Litauen. Det var første gang på ti år at landslaget unngikk tap. De har ingen profesjonelle spillere, og flere av dem er hjemme for å jobbe som sjåfør, snekker og butikkmedarbeider når Norge tar i mot laget tirsdag.

Med andre ord så vil bare tre poeng være godt nok i oppgjøret mot den lille republikken.

Se hvordan Norge tapte mot Aserbajdsjan øverst (video med tillatelse fra MAX).

Tidenes seier
I oktober 1992 tok det norske landslaget sin største seier noensinne da San Marino ble slått 10-0 på Ullevaal, og kursen mot USA-VM snaut to år senere var staket ut.

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt sto i mål under kalasseieren.

– Dersom vi tok kampen for gitt, var det 91 prosent sjanse for å vinne, kan jeg huske Drillo si til laget før kamp. Var vi 100 prosent skjerpet, var det 96 prosent sjanse for å vinne. Det var en kamp der målene bare rant inn. Det var vel første gang jeg var oppe på en corner, og det skjedde på stillingen 10-0. Det var ikke populært, og jeg tror jeg fikk en pris for usportslig opptreden i etterkant. Det var en spesiell kveld og begynnelsen på det gode som skulle komme, sier den tidligere keeperkjempen.

– Jeg håper de får en god opplevelse tirsdag. Det er viktig for å bygge opp igjen tilliten. Det er stor forskjell på å vinne med ett eller to, eller med fem. Det er det laget trenger i den situasjonen de er i nå, sier han.

– Er det mulig å tape poeng hjemme mot San Marino?

– Alt er mulig i fotball, men Norge er mye bedre. Jeg tror uansett det er for seint for prosjektet til Høgmo. Han overlever denne matchen, men det er vanskelig å stå i mot all negativiteten nå, og dette prosjektet går mot sin slutt, mener Thorstvedt.

– Vinner hundre av hundre
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mente allerede etter tapet for Tyskland i september at Høgmo burde sparkes. Etter tapet i Baku, kan det virke som at stemningen er på bånn.

– Det er helt greit at det er krangler og intriger inne i en garderobe etter en slik kamp, men at spillerne tar det med ut i intervjuene, det er veldig uvanlig, sier Mathisen under mandagens pressetreff.

Både Ole Selnæs og Vegard Forren er spillere som den siste tiden har vært ute i media og kritisert sine egne.

– Denne kampen vinner Norge hundre av hundre ganger, og den kommer ikke til å ha noe å si for Høgmo. Hans tillit er tynnslitt, så får vi se hvor lenge han får sitte, forteller Mathisen.

Etter tapet i Baku kunne ikke fotballpresident Terje Svendsen garantere at Høgmo leder Norge mot Tsjekkia i november.

– Det var han som avsatte Høgmo i Rosenborg, og det samme kan fort skje igjen. Det norske laget fremstår ikke som en enhet. Skal de vinne kamper internasjonalt, må de være én sterk enhet. Det som burde vært Norges styrke, er nå vår største svakhet, sier Mathisen.