LØGN: Det gikk hardt for seg, og kanskje litt fort i svingene, i den andre debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton i natt (AP Photo/John Locher)
LØGN: Det gikk hardt for seg, og kanskje litt fort i svingene, i den andre debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton i natt (AP Photo/John Locher) Foto: John Locher

FAKTASJEKK:

Dette løy Trump og Clinton om

I en debatt med skyhøy temperatur og knallharde ordvekslinger, gikk det også litt fort i fakta-svingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump og Hillary Clinton gikk rett i strupen på hverandre, og vekslet på knallharde angrep mot motparten i nattens debatt. Trump overrasket både pressekorps og publikum med en pressekonferanse før debatten. Der hadde han med fire kvinner som anklaget Bill Clinton for voldtekt og seksuell trakassering.

Pressekonferansen var trolig et mottrekk for å demme opp rundt kritikken som har haglet etter at Washington Post publiserte en video av Trump. I videoen snakker han blant annet om at «Når du er en stjerne, kan du gjøre hva du vil med kvinner. Du kan ta dem i skrittet».

Videoen var naturlig nok også et tema under debatten, og Donald Trump løy blant annet om denne i kampens hete. Men det er langt fra den eneste løgnen han ble tatt i, og Hillary Clinton har også blitt tatt i løgn.

Trump-påstand: Trump ble spurt av moderator Anderson Cooper om han faktisk hadde gjort noen av tingene han snakker om i opptaket. Han svarte at han har «stor respekt for kvinner», men at han aldri har gjort slik ting han snakker om i videoen. I tillegg påpekte han at han «ikke sa dette i det hele tatt (...) dette var bare garderobe-prat».

Faktasjekk: Videoen er ikke redigert, og New York Daily News påpeker at det ikke er tvil om at man hører at Trump snakker ekstremt nedsettende og kvinnefiendtlig under opptaket.

Trump-påstand: Trump gikk altså også til angrep på Bill Clinton, og i debatten sa han at «det er aldri noen i politikken som har vært så støtende mot kvinner. Og Hillary Clinton har angrepet de samme kvinnene»

Faktasjekk: Selv om det er kjent at Bill Clinton har hatt flere utenomekteskapelige forhold, og Clinton har blitt anklaget for voldtekt og seksuell trakassering. Blant annet anklaget Paula Jones ham for seksuell trakassering, men saken ble avgjort utenfor retten. Bill Clinton betalte ifølge Washington Post 850.000 dollar til Jones, uten at han innrømmet eller unnskyldte noe. Foruten 200.000 dollar var pengene for saksomkostninger.

Kathleen Wiley, som tidligere jobbet ved Det hvite hus, anklaget ham for voldtekt, og en annen ansatt anklaget ham for å ha klådd på henne. Ingen av disse sakene har havnet i retten, og Bill har avvist dem. Hillary har ikke ønsket å kommentere anklagene. New York Daily News skriver også at det ikke finnes bevis for at Hillary har angrepet disse kvinnene.

Clinton-påstand: Hillary Clinton hevdet at det ikke var noen bevis for at e-posten hennes hadde blitt hacket av en annen statsmakt.

Faktasjekk: New York Times hevder at dette er en misvisende påstand, selv om ordlyden er korrekt. Det er ikke funnet bevis for at en fremmed makt har vært inne på serveren. Men FBI-sjefen James B. Comey har påpekt at de beste hackerne ikke legger igjen spor. I tillegg kan det ta lang tid å finne disse bevisene.

Trump-påstand: Trump hevdet at USAs handelsunderskudd i fjor var på 800 milliarder dollar.

Faktasjekk: USAs handelsunderskudd i fjor var på 500 milliarder dollar. Dette er omtrent så stort som det noen gang har vært, men Trump har likevel gjentatt at det var på 800 milliarder en rekke ganger, ifølge New York Times. Derimot hevder prisvinnende Politifact at uunderskuddet var på 763 milliarder dollar, og gir Trump rett i denne påstanden.

Trump-påstand: Trump hevdet igjen at han var mot invasjonen av Irak før den startet. «Jeg var mot krigen. Og jeg hadde ikke hatt våre folk i Irak i dag», sa han.

Faktasjekk: Dette har flere ganger tidligere blitt dokumentert som løgn. Under et intervju i 2002 sa blant annet Trump at han var for invasjonen, og at han «skulle ønske at det hadde blitt gjort riktig den første gangen». Det er heller ikke funnet noen dokumentasjon for at Trump har sagt at han var mot.

Clinton-påstand: Hillary hevdet i debatten at hun ikke var utenriksminister da det var «en røde linje» i Syria. Den røde linjen kommer fra da Barack Obama sa at USA må reagere dersom den syriske diktatoren Bashar al-Assad brukte kjemiske eller biologiske våpen mot den syriske befolkningen.

Faktasjekk: Obama uttalte at det var der grensen gikk for når USA kunne gripe inn i august 2012. Hillary gikk ikke av før i februar i 2013, skriver New York Daily News. Bevisene for at al-Assad hadde brukt kjemiske våpen mot befolkningen kom ikke før i august 2013, da John Kerry hadde overtatt. I tillegg hadde Clinton flere møter med Obama-administrasjonen i dagene etter at det ble kjent, og hun støttet ifølge Politifact administrasjonens syn på hvordan de skal reagere.

Clinton-påstand: «Du kan se på propagandaen på flere terror-nettsteder, der det Donald Trump sier om muslimer brukes til rekruttering, fordi de ønsker en krig mellom oss.

Faktasjekk: Minst to terrorgrupper, Al-Shabaab og IS har brukt Trump i rekrutteringsvideoer, ifølge Politifact.