Clinton og Trump fikk uventet spørsmål fra salen

Presidentkandidatene fikk spørsmålet de ikke ønsket seg: Klarer dere å nevne én positiv egenskap dere respekterer ved motparten?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidentvalgkampen i USA har vært preget av steile fronter, personangrep og skandaler. Nattens debatt var intet unntak.

Allerede før selve debatten, tok Donald Trump med seg fire kvinner på en uanmeldt pressekonferanse. Alle fire har i lang tid hevdet å ha blitt utsatt for enten seksuelle overgrep eller seksuell trakassering fra Hillarys ektemann, Bill.

I selve duellen forsøkte Trump å forsvare skandalevideoen fra 2005 som Washington Post publiserte fredag. Clinton benyttet anledningen til å si at motkandidaten ikke respekterer kvinner.

Trump fulgte opp med å si at han vil etterforske Clintons e-postsak og deretter sette henne i fengsel om han blir president.

– Hun gir seg aldri

Flere publikummere i salen fikk anledning til å stille kandidatene spørsmål. En mann lurte på om Clinton og Trump kunne trekke frem én positiv egenskap som de respekterer ved motkandidaten.

Clinton sa at hun har stor respekt for Trumps fem barn Ivanka, Tiffany, Barron, Eric og Donald Trump jr.

– Jeg er ikke enig i noe av det han sier og gjør, men jeg respekterer han som en flink far, svarte Clinton.

Donald Trump betegner motstanderen som en «hardtarbeidende kvinne som aldri gir seg».

– Selv om jeg er uenig i det aller meste hun står for, respekterer jeg egenskapene hennes, sier han.

CNN: Hillary vant

CNNs første meningsmåling viser at 57 prosent av TV-seerne utroper Clinton til vinner, mens bare 34 prosent mener Trump vant. Samtidig sier flertallet at Trump gjorde en bedre innsats enn hva de hadde forventet på forhånd.

TV 2 har snakket med flere eksperter i kjølvannet av debatten. Ingen av dem klarer å kåre en soleklar vinner av duellen. Hans Olav Lahlum tror at de fleste velgere utpeke sin egen favoritt som vinner.

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden. er klar i sin dom:

– Dette var kanskje den styggeste debatten noensinne. Trump kalte Clinton for djevelen, sa at hun hadde hat i hjertet og var en løgner. Han toppet det hele med å si at hun ville vært i fengsel om han var president, sier Steinhovden til TV 2.