BA OM TILGIVELSE: Donald Trump beklaget, men forsøkte samtidig å bagatellisere utsagnene sine i videoen som ble publisert på fredag. Hillary Clinton mener at Trump ikke har noen respekt for kvinner. (Foto: AFP PHOTO) 
BA OM TILGIVELSE: Donald Trump beklaget, men forsøkte samtidig å bagatellisere utsagnene sine i videoen som ble publisert på fredag. Hillary Clinton mener at Trump ikke har noen respekt for kvinner. (Foto: AFP PHOTO)  Foto: Paul J. Richards

Ble hudflettet av Hillary:

Slik svarte Trump for «grafse kvinner i skrittet»-videoen

Hillary Clinton mener at skandalevideoen fra 2005 beviser at Donald Trump ikke har respekt for kvinner. – Ingen respekterer kvinner mer enn meg, svarer Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under nattens debatt i St. Louis møttes Hillary Clinton og Donald Trump til den andre av tre direktesendte TV-debatter før valgdagen 8. november.

Det var på forhånd knyttet stor forventning til hvordan Trump ville håndtere spørsmål om skandalevideoen fra 2005 som ble publisert av Washington Post på fredag. I kjølvannet av videoen har en rekke profilerte republikanere bedt ham trekke seg.

I opptaket sier Trump at man kan gjøre hva man vil når man er en stjerne, blant annet tafse kvinner i skrittet.

Da Trump ble bedt om å forklare videoen, svarte han følgende:

– Jeg er ikke stolt av det. Jeg har beklaget overfor familien min og overfor det amerikanske folk.

Samtidig forsøkte Trump å bagatellisere videoen ved å vise til at verden står overfor langt større utfordringer, for eksempel IS. Han gjentok også at samtalen med TV-stjernen Billy Bush var en «typisk garderobeprat mellom to menn».

– Han er ikke skikket

Hillary Clinton sparte ikke på kruttet da hun snakket om videoen under debatten.

– Jeg har hele tiden ment at Donald ikke er skikket til å bli president i USA. Det vi hørte i videoen er det han tenker og mener om kvinner. Donald har tidligere sagt at dette ikke representerer hans holdninger, men alle vet at det ikke stemmer. Vi har sett han fornærme kvinner på TV og i sosiale medier flere ganger, sa Clinton og fortsatte:

– Men det er ikke bare kvinner han ikke respekterer. Han respekterer heller ikke latinamerikanere, afroamerikanere eller muslimer.

Da ble Trump forbannet:

– Dette er bare ord! Hillary sier hun blir en president for latinamerikanere og afroamerikanere, men det er ikke sant. Hun vil bare ha stemmene deres, kontret han.

– Bill er tidenes verste

Så la han til at Bill Clinton, Hillarys ektemann, er en den politikeren i amerikansk historie som har vært slemmest mot kvinner.

Halvannen time før nattens debatt gjorde Trump et overraskende trekk da han kalte inn til en pressekonferanse. Med seg hadde han fire kvinner som hevder at de enten har blitt utsatt for seksuelle overgrep eller seksuell trakassering fra Bill Clinton.

Nattens debatt var tidvis preget av svært høy temperatur – ikke bare mellom kandidatene, men også mellom Trump og debattlederne. Trump mente at ordstyrerne ga ham mye strengere tøyler enn Clinton hva gjaldt taletid.

– Dere avbryter meg hvis jeg snakker et sekund for lenge, mens hun for holde på i flere minutter over tiden, tordnet Trump.

– Du skulle sittet i fengsel!

Det ble viet mer tid til å debattere skandalevideoen enn den famøse e-postsaken som Hillary Clinton var involvert i da hun var utenriksminister.

Saken er at Clinton sendte e-poster fra en privatadresse før hun siden slettet mailene uten å journalføre dem. FBI etterforsket saken, men besluttet at de ikke ville ta ut tiltale.

Det vil Trump gjøre noe med.

– Hvis jeg blir president, skal jeg få justisministeren til å sette ned en advokat til å etterforske saken.

Clinton svarte at e-postsaken er beklagelig og at hun tar selvkritikk. Samtidig hevdet hun at ingen klassifiserte e-poster har havnet i hendene til uvedkommende.

– Du skulle vært i fengsel, kontret Trump.

– Hillary er handlingslammet

Under debatten ble flere politiske stridstemaer debattert, blant annet krigen i Syria, hvordan de vil få ned klimautslippene og sørge for at alle har råd til å ta en god utdannelse. Trump gjentok også påstanden om at han aldri har støttet krigen i Irak.

En publikummer spurte kandidatene om hva de vil gjøre for at landets rikeste betaler sin rettmessige andel skatt. Trump sa at han vil senke inntektsskatten for alle, spesielt for middelklassen. Samtidig påstår han at Clinton vil øke skattetrykket for alle.

– Donald, du lever i en fantasiverden. Din politikk vil gjøre at de rikeste betaler enda mindre skatt, sa Clinton som lover at ingen som tjener over 240.000 dollar i året skal få økt inntektsskatt.