SKJEBNENATT: Trump er i trøbbel både på meningsmålingene og i eget parti etter lydopptak-lekkasjene de siste dagene. 
SKJEBNENATT: Trump er i trøbbel både på meningsmålingene og i eget parti etter lydopptak-lekkasjene de siste dagene.  Foto: Evan Vucci

Kan Trump slå tilbake?

ST LOUIS (TV 2): Han har lenge falt på meningsmålingene og etter lydopptakene ble lekket til pressen, har anseelsen hans også nådd et historisk bunnpunkt innad det republikanske partiet. I natt kjemper antipolitikeren Donald Trump for sitt politiske liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kunne ikke gå verre, men så gjorde det likevel det.

Først røpet Newsweek at Trump hadde brutt handelsembargoen med Cuba. Så avslørte New York Times at Trump kan ha unnlatt å betale føderal skatt i en årrekke.

Og så, som om ikke mange nok stilte spørsmålstegn ved Trumps karakter, kom lydopptaklekkasjen.

Den sistnevnte verbale eskapaden gikk så viralt at «Trump» ble et hyppigere brukt søkeord på nettet enn alle navnkombinasjoner av Kim Kardashian og ektemann Kanye West tilsammen.

HER SKAL DE SITTE: Clinton skal sitte til venstre, Trump til høyre. Førsnevnte vil få det første spørsmålet. Foto: AFP
HER SKAL DE SITTE: Clinton skal sitte til venstre, Trump til høyre. Førsnevnte vil få det første spørsmålet. Foto: AFP Foto: Chip Somodevilla

Det snakkes ikke lenger om «oktober-overraskelsen», men om «oktober-overraskelsene» og i takt med de pinlige avsløringene har Trumps vinnersjanser falt drastisk, ifølge statistikknettstedet 5:38.

Mange har allerede avskrevet ham, men i den grad han fortsatt har noen sjanse til å innta det ovale kontor, så må han trolig vise en god figur under nattens debatt.

Møter folket

Debatten som finner sted i St Louis i natt er en såkalt «Town Hall».

– Dette er et veldig annerledes format enn det vi så i den første debatten. Spørsmålene kommer enten fra salen eller fra personer i sosiale medier, sier Peter Eyre til TV 2.

Eyre er seniorrådgiver i Commission on Presidential Debates og hevder at spørsmålene som stilles fra salen i den midtvestenske staten skal gjenspeile hva amerikanere flest lurer på.

– Totalt vil kandidatene stilles elleve eller tolv spørsmål. Spørsmålene fra sosiale medier er håndplukket av moderatorene, men de er bedt om å finne spørsmål som flere har stilt. Utspørrerne i salen er også håndplukket. De har det til felles at de alle er usikre på hvem de vil stemme på, men de skiller seg både vedrørende kjønn, etnisitet og alder.

– Begge vil slite med formatet

Wayne Fields er litteraturprofessor på Washington University i St Louis og har forsket på politisk retorikk og Town Hall-formatet i en årrekke. Han mener verken Clinton eller Trump besitter de egenskapene som skal til for å mestre formatet.

– Trump har viet hele livet sitt til merkevarebygging og er vant til å «selge seg selv», men nå må han også vise at han bryr seg om folk. Town hall formatet er designet for å teste kandidaters empati og evne til å se vanlige folks problemer, sier Fields.

Fields tror også Trump kan bli et offer for sin egen fjernsynssuksess.

– Trump har har bygget hele sin tv personlighet rundt det at han ikke har empati. Han har ropt til folk i at de har sparken.

Selv om flere av spørsmålene ble bestemt før avsløringene de siste dagene, tror professoren lydopptak-lekkasjene vil overskygge debatten og at Trump på et eller annet tidspunkt må komme med en unnskyldning.

– Det holder ikke å si at det bare var «garderobepreik». Jeg har sittet i mange garderober i løpet av mitt liv, men aldri hørt lignende. Han har dummet seg skikkelig ut og må virkelig beklage seg, hvis han håper å vinne tilbake de velgerne han har tapt.

– Clinton har mye å lære av ektemannen

Hillary Clinton ble av de fleste vitenskapelig annerkjente byråere utnevnt til vinneren etter den første debatten og Fields tror debattforberedelsene hennes også vil gjøre til at hun går seirende ut av nattens duell.

– Hun er lærevillig og en en dyktig debattant. Svakheten hennes er at hun ikke utstråler personlig varme, til tross for at jeg oppriktig tror hun bryr seg om folk. Der har hun noe å lære av Bill.

Bill i 92

Bill Clintons debattopptreden i 92 har forlengst blitt en del av den amerikanske valgkampfolkloren.

Etter en heller beskjeden førstedebatt, der meningsmålingene utpekte tredjepartikandidaten Ross Perot som vinner, forhandlet Clinton-kampanjen seg frem til en town hall, som passet det gode håndlaget den daværende Arkansas-guvernørens hadde med folk.

Før debattene øvet han utrettelig på ulike spørsmål han kunne bli stilt og skamløst nok tjuvlånte han også barstolene fra debattarenaen, slik at kunne perfeksjonere sittestillingen og være rask på tå under utspørrringen fra salen.

Under selve debatten angrep han Bush økonomiske politikk, som han hevdet favoriserte de rike. Da Bush viklet seg inn i en kronglete argumentasjonsrekkefølge på spørsmål om hva han visste om vanlige folks problemer, så spratt Clinton ned fra stolen og gikk fram på scenegulvet, så nærme spørsmålstilleren han kunne komme.

I stedet for å besvare spørsmålet, stilte han henne flere spørsmål, som om han virkelig ville forstå situasjonen.

Selv om slike gyldne valgkampøyeblikk ofte konstrueres i ettertid og unektelig betones av endelige valgresultatet, så så taler meningsmålingen utført av CNN og USA Today dagen derpå sitt tydelige språk: 58 prosent utpekte Clinton som vinner, bare henholdsvis 15 og 16 prosent mente George Bush og Ross Perot vant.