UNNSKYLDNING: Lederen i St Pauls Church mener Trump må be velgerne om unnskyldning. Foto: Fredrik Kalstveit.
UNNSKYLDNING: Lederen i St Pauls Church mener Trump må be velgerne om unnskyldning. Foto: Fredrik Kalstveit.

– Trump må levere en feit beklagelse

ST LOUIS, USA (TV 2): Konservative kristne er blant republikanernes kjernevelgere, og mange av dem var villige til å holde seg for nesen og stemme på Trump. Kirkegjengere TV2 snakket med synes stanken nå har blitt uutholdelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Donald Trump gikk gjennom de siste debattforberedelsene, og kampanjeapparatet hans pønsket ut nye strategier for å dempe mediestøyen etter lekkasjen av skandaleopptakene, så sto pastor Brian Bish på prekestolen i St Pauls Church i St Louis.

– Utroskap er ikke greit. Det er synd. Sex utenfor ekteskapet er heller ikke greit. Det er også synd. Og ikke tro noe annet, selv om populærkulturen insisterer på det.

Den 32 år gamle pastoren ramset så opp musikkeslagere med seksuelle undertoner, før han gikk til frontalangrep på en av filmmediets kultklassikere.

– Alle i min generasjon så American Pie. Den handler om en guttegjeng som vil miste jomfrudommen. Vi må minne oss selv om at slike filmer ikke er bra, for de gir oss et moralsk forkvaklet syn på seksualitet.

Frastøtt

Biskopens oppfordring til sømmelighet kunne knapt stått i skarperere kontrast til Trumps uttalelser om egne kurtiseringskunster, som ble lekket fredag.

– Jeg ble frastøtt, sier Bish til TV 2 etter seremonien.

Samtidig er han litt overrasket over at så mange ble overrasket.

– Vi kjente jo til utroskapshistorier om ham fra før. At en missegeneral har stor appetitt for kvinner, bør heller ikke overraske noen. Men når det er sagt, så var det sjokkerende å høre hva han sa.

Feit unnskyldning

Evangelikerne er den største kristenreligiøse velgergruppen i flere av vippestatene i midtvesten, og da Trump kappet inn på Hillary Clintons forsprang i slutten av september, ble det delvis forklart med at han økte oppslutningen blant evangelikerne.

VIKTIG VELGERGRUPPE: Trump må vinne evangeliikerne om han skal vinne valget. Foto: AFP.
VIKTIG VELGERGRUPPE: Trump må vinne evangeliikerne om han skal vinne valget. Foto: AFP. Foto: Nicholas Kamm

Trump appellerte blant annet til velgergruppen ved å stille seg som garantist for at den neste høyesterettsdommeren som utnevnes er republikaner.

– Kirken vår er partipolitisk uavhengig, men vi har et konservativt verdisyn og mener alt liv er hellig. Jeg ønsker en ny høyesterettsdommer som er abortmotstander og ikke vil tillate homofile ekteskap. Det er viktig for meg, sier kirkelederen i St Pauls Church, Ted Shockley.

River ned Trump-skilt

Shockley bor i en gate der mange har Trump-skilt utenfor husene sine, men de siste dagene har han sett at flere ikke lenger vil vedkjenne seg den kontroversielle presidentkandidaten.

– Folk er skuffet og antallet skilt har sunket betraktelig bare der jeg bor. Jeg så restene av et skilt stikke opp fra en søppelbøtte da jeg kjørte til kirken i dag. Trump må levere en feit unnskyldning, hvis folk skal tilgi ham.

Shockley har selv bevart skiltet i forhagen og anser fortsatt Trump «som det beste av to onder».

– Jeg tror fortsatt han vil kunne forhandle frem gode handelsavtaler for landet vårt og selv om han virker moralsk tvilsom, så virker han ikke korrupt. Han er ikke fanget i systemet slik som Hillary. Han er en outsider. Landet vårt trenger outsidere.

Duftspray ut av munnen

På siderommet serveres kirkekaffe og inntil veggen med hver sin rykende koppe står ekteparet Debbie og John Graveler

– Jeg synes begge er avskyelige, sier Debbie.

– Jeg er republikaner og har stemt ved hvert eneste valg siden jeg ble myndig, men i år holder jeg meg hjemme, sier John.

Bish nikker resignert og går bort til kakebordet, der han finner seg en donut.

– Jeg skjønner dem. Folk var villige til å holde seg for nesen, men uttalelsene de siste dagene stinker virkelig. Det må komme duftspray ut av munnen hans i kveld om han skal gjøre opp for dem.