TAR ANSVAR: Martin Johnsrud Sundby tar alt ansvar for at han ble utestengt for bruk av astmamedisin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAR ANSVAR: Martin Johnsrud Sundby tar alt ansvar for at han ble utestengt for bruk av astmamedisin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Martin Johnsrud Sundby tar alt ansvar i dopingsaken

Martin Johnsrud Sundby snur og tar ansvaret for at han ble utestengt for bruk av astmamedisin.

Norges Skiforbund og landslagslege Knut Gabrielsen tok på seg all skyld for at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt etter å ha brukt astmamedisinen Ventoline uten å ha søkt fritak.

Nå ønsker Johnsrud Sundby å gjøre det klart at ansvaret ligger hos ham.

– Jeg har full forståelse for at folk ser på dette som ansvarsfraskriving slik saken er blitt fremstilt, særlig i senere tid. Der må jeg bare være så tydelig som jeg kan være. Dette er hundre prosent mitt ansvar. Det er juridisk sett bare mitt ansvar, og det håper jeg ingen har misforstått heller, sier han til NRK.

TV 2 har den siste uken satt et kritisk søkelys på håndteringen av Sundby-saken. Der kritiseres Skiforbundet for måten de har tatt ansvar på i saken, samt at Sundby blir oppfordret til å gi tilbake premiepengene han er refundert av Skiforbundet på grunn av dommen.

– Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping, sa WADA-styremedlem Thorild Widvey til TV 2.

– Det er ikke noe kollektivt ansvar når det gjelder doping. Det er jo helt meningsløst å prøve å forsvare at noen annen enn utøveren skal ha ansvaret. Og hvis det er slik at man har et apparat rundt som ikke forstår regelverket, ja, da må de enten lære seg reglene eller skiftes ut, slo hun fast.

Da nyheten kom om at Johnsrud Sundby var utestengt, så takket han Skiforbundet for at de tok på seg ansvaret, ettersom han bare hadde fulgt de medisinske rådene han hadde fått av landslagslegen.

– Skiforbundet hadde sannsynligvis dårlig samvittighet for de rådene som ble gitt underveis. De følte at de ønsket å ta skylden for det som skjedde, sier han.