Redningsmenn tatt av kjempebølge: 
«Mayday, mayday. Det er Ægir»

Kapteinen om bord på redningsskøyta Ægir var ikke sikker på om han og mannskapet ville overleve da båten ble tatt av ti meter store bølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke dro redningsskøyten Ægir ut i dårlig vær for å redde en person som var falt på sjøen i svært dårlig vær.

I stedet måtte mannskapet kjempe for sin egen overlevelse, da Ægir ble tatt av en enorm bølge og kantret i frådende sjø.

Bilder tatt fra et kamera fastmontert på redningsskøyta viser de massive naturkreftene. Det er mørkt, og bølgene er opp til ti meter høye, og det blåser kraftig.

Se videoen og hør lydloggen øverst!

Plutselig går videoen i svart. Ægir har gått rundt, og mannskapet er i livsfare.

TV 2 har fått tilgang til lydopptakene fra den den dramatiske episoden da redningsmenn selv måtte blir reddet av sine kolleger.

På Hovedredningssentralen forstår de at noe er galt.

– Ægir. Hva har skjedd?

– Vi har gått rundt her. Det er totalhavari.

Redningsskøyta Ægir ligger i fjæresteiner på Lista etter at den gikk rundt to ganger da den ble tatt av en brottsjø. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Redningsskøyta Ægir ligger i fjæresteiner på Lista etter at den gikk rundt to ganger da den ble tatt av en brottsjø. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Schrøder, Tor Erik

Skipsfører Thor Hugo Johansen og mannskapet er tilbake på stedet der Ægir ble skylt på land. Ni dager etter hendelsen forteller han at det hele gikk utrolig fort.

– Bølgen slår båten rett rundt. Vi får bølgen inn på styrbord side, og så snurrer båten. Og så reiser jeg og maskinisten oss opp. Og så kommer det en bølge til. Og når vi har rettet oss opp etter bølge nummer to så sier jeg til guttene at nå finner vi overlevelsesdraktene og gjør oss klare til evakuering, forteller Johansen.

– Det var som å være i en sentrifuge. Båten tippet rundt og det var snakk om et sekund eller to, sier han.

Fra kollegene i helikopteret blir de instruert til å hoppe i sjøen. En etter en ble de plukket opp av redningshelikopteret.

– Jeg tenkte jo på at det kunne gå galt. Det var i tankene mine at det var ikke sikkert at vi kom hjem igjen, sier Johansen.

Selv om den dramatiske hendelsen har brent seg fast hos mannskapet, kom de unna med kun lettere skader. Selv sier johansen at han er klar for å møstre på igjen så fort skulderen er bra.