KRITIKKVERDIG: Kronprins Haakon tar selvkritikk etter å ha leid ut boliger uten godkjenning. FOTO: Scanpix
KRITIKKVERDIG: Kronprins Haakon tar selvkritikk etter å ha leid ut boliger uten godkjenning. FOTO: Scanpix Foto: Marius Gulliksrud

Kronprinsen beklager å ha leid ut boliger uten godkjenning

Kronprinsen har profitert på å leie ut boliger på Skaugum som er i strid med plan- og bygningsloven i Asker kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Dagbladet som i kveld omtalte saken først. Kronprinsen skal i flere år ha tjent gode penger på utleieboliger på Skaugum gård, skriver avisen.

Det er snakk om fem boliger fordelt på to bygninger som har vært leid ut til ansatte.

Leid ut til ansatte

Dagbladet avslører at boligene kronprinsen i dag leier ut i «Gartnerbygningene» i Semsveien 188 A-E ikke er tillatt å bruke etter plan- og bygningsloven.

Boligene har vært leid ut til ansatte tilhørende Skaugum uten riktig brukstillatelse fra Asker Kommune.

UTLEIEBOLIGENE: Skaugum er på 1280 mål og består av titalls hus. Nederst til venstre er utleieboligene «Gartnerbygningene» i Semsveien 188.  Skaugum er til høyre for utleieboligene. Foto: Gule Sider/Kart
UTLEIEBOLIGENE: Skaugum er på 1280 mål og består av titalls hus. Nederst til venstre er utleieboligene «Gartnerbygningene» i Semsveien 188.  Skaugum er til høyre for utleieboligene. Foto: Gule Sider/Kart

– Dette har ikke vært i orden, og det er mitt ansvar, sier Kronprins Haakon på Slottets hjemmeside.

Tar kritikken

Kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen innrømmer at Dagbladet har funnet et forhold som er kritikkverdig, og at de ikke har brakt forholdet i orden.

– Det kritikkverdige i denne saken er at vi har brukt for lang tid på å tilfredstille de kravene som kommunen har satt for to år siden, til at de skal være godkjent som utleieboliger. Dette skal vi nå ordne i løpet av få uker, sier Hagen til TV 2.

– Hvordan kunne det gå to år før en gjorde noe med det?

– Det har jeg ikke noe godt svar på, men kronprinsen sier at dette ikke var i orden og det var hans ansvar. Nå gjør vi det kommunen har bedt oss om å gjøre, avslutter Hagen til TV 2.

– En belastende sak for kronprinsen

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener dette er en belastende sak for kongefamilien og for kronprinsens omdømme.

Kjell Arne Totland er TV 2s kongehusekspert. Foto: TV 2
Kjell Arne Totland er TV 2s kongehusekspert. Foto: TV 2

– Man forventer jo at slike ting er i orden når et medlem av kongefamilien leier ut. Og de har jo til enhver tid så mange rådgivere og spesialister rundt seg også på dette feltet, skulle man tro. Det er svært spesielt at Slottet må rykke ut med en slik beklagelse, der et medlem av kongefamilien selv beklager og påtar seg skylden for en alvorlig forseelse. Årsaken til at beklagelsen kommer nettopp i kveld, er naturligvis Dagbladets avsløring av ulovlig utleie av boliger på Skaugum, sier Kjell Arne Totland til TV 2.


Skaugum gård

Skaugum er Kronprinsens private eiendom. Skaugum består av et hovedhus, som er Kronprinsfamiliens hjem og representasjonsbolig. Staten bevilger driftstilskudd gjennom apanasjen til hovedbygningen fordi staten ikke stiller bolig til disposisjon for tronarvingen.

SKAUGUM: Flyfoto av kronprinsfamiliens bolig Skaugum i Asker. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SKAUGUM: Flyfoto av kronprinsfamiliens bolig Skaugum i Asker. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

Da Kronprins Haakon giftet seg med Mette Marit i 2001, ble gården overdratt fra Kong Harald til kronprinsen. Eiendommen er på hele 1280 mål og består av flere hus. I tillegg til Skaugum der kronprinsparet residerer, består Skaugum av elleve boenheter som leies ut av kronprinsen.

Manglende dokumentasjon

Dokumenter som Dagbladet har innhentet viser at Kronprinsen har brukt boligene uten ferdigattest:

  • Kronprins Haakon har tatt i bruk og leid ut boligene i Semsveien 188 A-E uten ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Det er i strid med plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter og lokale arealplaner, opplyser Asker kommune.
  • «Gartnerbygningene» i Semsveien 188 A-E ble ominnredet til fem utleieboliger uten at det ble meldt til Asker kommune.
  • Kronprins Haakon hadde i 2015 utleieinntekter på til sammen 1,4 millioner fra elleve boliger på Skaugum.