Olympiatoppen-sjefen lover jobb til han som evaluerer dem

Den svakeste norske OL-innsatsen på mer enn femti år skal analyseres av et utvalg ledet av Lars Tore Ronglan, som er prorektor ved Idrettshøyskolen og lovet jobb i Olympiatoppen straks evalueringen er unnagjort.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø valgte selv ut de som skulle evaluere Olympiatoppen og Rio-OL.

Nå kan TV 2 avsløre at Idrettshøyskolens prorektor Lars Tore Ronglan, som leder utvalget, er tilbudt en 20 prosent stilling som coach under Øvrebø på Olympiatoppen.

– Ronglan er en utmerket mann for Olympiatoppen, men han bør ikke sitte i utvalget som skal evaluere de olympiske lekene. Da blir det litt bukken og havresekken, sier TV 2s ekspert Johan Kaggestad.

Tar ingen kritikk

Toppidrettssjefen ser ikke de samme problemene som Kaggestad.

– Nei, det har jo noe med hva dette utvalget er tenkt til å være. Det er et kvalitetssikringsutvalg av vårt eget arbeid. De må ha god kjennskap til norsk toppidrett for å si noe meningsfullt. Derfor må det være en eller annen form for kjennskap til arbeidet vi gjør, samtidig som de ikke har direkte engasjement nå inn i dette arbeidet, sier Øvrebø.

Lars Tore Ronglan.
Lars Tore Ronglan.

– Men Ronglan kommer til å få det?

– Ja, vi har diskutert det og håper å få det til fordi han er en dyktig fagperson.

Ronglan har også i mange år jobbet tett med Marit Breivik, som er sjef for sommeridrett ved Olympiatoppen.

Kamerat av Andersen er også med

Også Sindre Bergan er med i utvalget. Han jobbet tidligere sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen på langrennslandslaget. Han er kamerat med Andersen, som igjen er Øvrebøs sjef.

– At dette er en evaluering av Inge Andersen blir å strekke problemstillingen ganske langt, sier Øvrebø.

– Inge Andersen har jo vært med å sette ned utvalget. Det har du jo sagt selv.

– Ja, det er ikke mange som har god kunnskap om norsk toppidrett, som ikke Inge Andersen kjenner på et vis.

– Hadde du ikke gjort det lettere for deg selv om du tok ut noen som i hvert fall utad hadde vært kritisk til jobben dere har gjort?

– Det er stor sjanse for at noen av disse er kritiske til jobben vi har gjort. Vi får avvente og se hva de konkluderer med i det arbeidet de akkurat er begynt på, sier Øvrebø.

– Det kan bli et habilitetsproblem og et forklaringsproblem. De to tingene burde ikke matche. Øvrebø bør fjerne Rognlan fra evalueringskomiteen, Avslutter Johan Kaggestad.