Presidentkandidat Hillary Clinton snakker til medarbeiderne sine på vei til den andre presidentduellen natt til mandag, norsk til. REUTERS/Brian Snyder
Presidentkandidat Hillary Clinton snakker til medarbeiderne sine på vei til den andre presidentduellen natt til mandag, norsk til. REUTERS/Brian Snyder Foto: Brian Snyder

Hillary-skandalen som drukner i Trump-sjokket

Det er ikke bare Donald Trump som må håndtere en skandale i forkant av den andre presidentduellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton har gjort alt hun kan for å hindre at verden fikk innsyn i hva hun sa i taler til toppledere på lukkede møter før hun ble presidentkandidat.

Og det har hun god grunn til. De private kommentarene har vært stikk i strid med de populistiske utsagnene hun har kommet med i presidentkampanjen.

Wikileaks har publisert flere tusen private dokumenter som tyder på at hun er en person som er komfortabel med å gjøre avtaler på bakrommet. Det er Demokratenes største frykt å få bekreftet slike holdninger hos presidentkandidaten.

Bak lukkede dører sa Hillary Clinton at hun var for «frihandel og åpne grenser» og at direktører på Wall Street var best posisjonert til å reformere finanssektoren. Det viser avskrifter av Clintons betalte taler til finans- og banktopper i tiden fra hun gikk av som utenriksminister i 2013 og fram til 2015.

Clinton sa blant annet at hennes drøm «er et felles marked for hele [den vestlige] halvkule med frihandel og åpne grenser», viser et utdrag fra en tale hun holdt for en brasiliansk bank i 2013.

Clinton endret standpunkt til handelsavtaler samtidig som den demokratiske nominasjonskampen mot Bernie Sanders avslørte stor motstand mot frihandel hos grasrota i partiet.

Clinton vil trolig ble konfrontert med epost-lekkasjene under den andre presidentduellen natt til mandag.

DIREKTE fra klokken 03.00: Se presidentduellen mellom to svært pressede kandidater her!

Republikaneren Donald Trump har angrepet Clinton for at hun tidligere har uttalt seg positivt om frihandelsavtaler som TPP.

Avskriftene fra talene er blitt offentliggjort etter at hackere brøt seg inn i epostene til John Podesta, Clinton-kampanjens øverste sjef.

Det er Wikileaks som har publisert epostene, som de angivelig har fått av russiske hackere. Kritikere sier avsløringene ikke kan tas alvorlig fordi dette er Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget.

– Disse dokumentene ble dumpet av russiske myndigheter. De vil hjelpe Donald Trump, og ønsker å skape vanskeligheter for oss. Vi skal fokusere på fakta, og jeg kan ikke verifisere noen av disse dokumentene, sier Hillary Clintons kampanjeleder, Robby Mook, til CBS.

(©NTB/TV 2)