Høgmo: – Håper jeg blir evaluert veldig kritisk

Per-Mathias Høgmo møtte pressen etter skandaletapet mot Aserbajdsjan. – Høgmo burde ha innrømmet at han og NFF ikke var en god match, mener Mini.

Gardemoen/Bergen (TV 2 Sporten): Aserbajdsjan, som er nummer 133 på FIFA-rankingen, slo Norge overraskende 1-0 i VM-kvalifiseringen lørdag kveld.

Skandaletapet betyr at Norge står med to strake tap etter sine to første kvalifiseringskamper, og håpet om å komme til VM i Russland allerede henger i en tynn tråd.

Dagen derpå møtte Per-Mathias Høgmo pressen for å svare på spørsmål om sin fremtid.

– Vi har sett på hva vi syntes fungerte den og den strategien vi la mot Aserbajdsjan. Vi kom oss veldig mange ganger til innlegg. Vi hadde 35 innlegg i boks. Og da er vi inne i vår akilles den siste tiden. Kvaliteten i innlegg og effektivitet i sjansene er ikke vasse nok for tiden, sa Høgmo.

Og la til:

– Det har preget oss litt. Om vi tar Ungarn-kampene så skapte 15 målsjanser og én scoring. Mot Aserbajdsjan er vi oppe i 14 målsjanser, og stod igjen med null mål. Vi ser at vi skaper mye og kommer oss inn i feltet, men mangler effektiviteten og presisjonen til å avgjøre fotballkamper, konstaterte landslagssjefen.

– Han gjør jobben sin som president
– Terje Svendsen ville ikke frede deg etter tapet mot Aserbajdsjan?

– Jeg synes at han gjør jobben sin som president. Jeg har tre år bak meg som landslagssjef. Det er en jobb som blir evaluert hele tiden. Det har jeg blitt og håper at jeg blir evaluert også, veldig kritisk. Det tilhører denne rollen, svarte Høgmo på TV 2 Sportens spørsmål.

Mini: – Høgmo burde ha innrømmet at han ikke fikk til å lede Norge
TV 2-ekspert Mini Jakobsen mener Per-Mathias Høgmo snart må innrømme at han har mislykkes i jobben som landslagssjef.

– Jeg ser Høgmo sier at det gjenstår åtte kamper i kvalikken. Men Norge har jo tapt åtte av sine ti siste kamper. Da bør han kanskje heller se på hva han og teamet har fått til. Og det er i utgangspunktet ingenting, fastslår Mini, og legger til:

– Med tanke på den retorikken han bruker så virker det som om Høgmo klamrer seg fast og forsøker å holde hodet over vannet. Men jeg tror nok alle vet at Høgmo er ferdig etter denne kvalifiseringen. Jeg mener Høgmo selv burde sagt at han ikke har fått til å lede Norge, sier han.

Mini lanserer Kjetil Rekdal som en mulig løsning hvis Høgmo trekker seg eller får sparken før Tsjekkia-kampen i november.

– Hvis ikke Solbakken er mulig å få tak i så kan Kjetil Rekdal være en kandidat. Han får du på dagen. Jeg tror ikke at Høgmo leder Norge mot Tsjekkia, sier Mini, som oppsummerer Per-Mathias Høgmos karriere som norsk landslagssjef slik:

– Da han overtok lå Norge på 30. plass på FIFA-rankingen og Høgmo skulle revolusjonere norsk fotball og landslaget. Fasiten er at Norge er blitt dobbelt så dårligere. Høgmo har gjort gode og dårlige jobber for klubblag tidligere, og må innrømme at han og NFF ikke var en god match, sier han.

Høgmo: – Vi står sammen om dette
På pressekonferansen fikk Høgmo spørsmål om han selv mener at han er rett mann til å lede Norge videre.

– Jeg kan ikke starte på en evaluering selv. Det er ikke min jobb. Min jobb er å forberede laget best mulig frem til kampen på tirsdag. Vi står sammen om dette. Det er jeg og spillerne og støtteapparat. Men det er mitt overordnede ansvar å skape resultater, mente han.

– Det er Norges verste kvalikstart siden 1937. Hvordan er det mulig å bygge tro videre?

– Vi har bare spilt to kamper. Da kan man ikke trekke de lange linjene. Vi kommer fra en kvalik som var bra pluss. Vi møtte Tyskland og fikk et skuffende resultat mot Aserbajdsjan, sa landslagssjefen.

– Vi har en løpende dialog med spillerne både under og mellom samlinger. Jeg har stor tro på denne spillergruppen. De neste ukene vil bringe flere av dem videre med tanke på at det har vært en litt bråkete klubbsituasjon for noen av dem, slo han fast.

Fotballpresident Terje Svendsen nektet å frede Høgmo etter skandaletapet i Baku.

– Vi har ikke gjort noen evaluering ennå. Vi tar med oss San Marino-kampen, så ser vi hva vi gjør etter det, sa han til TV 2.