Melania Trump har vært særdeles stille under valgkampen. I dag tok hun avstand fra ektemannens ord. FOTO: Michael Bocchieri/Getty Images/AFP 
Melania Trump har vært særdeles stille under valgkampen. I dag tok hun avstand fra ektemannens ord. FOTO: Michael Bocchieri/Getty Images/AFP  Foto: Michael Bocchieri

Donald Trumps nærmeste fordømmer ham – mange ønsker ham bort

Motstanden mot Donald Trumps uttalelser vokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det republikanske partiet har avgjort at de skal bruke de neste 48 timene på å vurdere om de kan erstatte Donald Trump som partiets presidentkandidat, skriver Politico.com.

Mange ønsker skifte av kandidat

Det er en komplisert prosess, og partiets advokater må jobbe med en eventuell strategi der en ny kandidat kan velges bare en måned før presidentvalget 8. november.

Senatorene Kelly Ayotte, Mark Kirk, Jeff Flake, John Thune, Mike Crapo, Shelley Moore Capito og Mike Lee, ber alle Trump om å trekke seg.

De samme gjør en rekke kongressmedlemmer i partiet: Jason Chaffetz, Mia Love, Joe Heck, Bradly Byrne, Martha Roby og Barbara Comstock.

Guvernørene John Kasich, Dennis Daugaard og Gary Herbert ønsker også at presidentkandidaten skal gå av. Tidligere presidentkandiater for republikanerne, Mitt Romney og Carly Fiorina har også uttalt at Trump bør trekke seg.

Trump må samarbeide

Planen kan bli vanskelig å gjennomføre. Trump må samarbeide hvis en ny kandidat skal på plass.

Ifølge amerikansk lov kan presidentkandidaten bare erstattes hvis han trekker seg, eller dør. Trump har gjort det meget klart at han aldri kommer til å tre til side.

– Jeg kommer aldri i livet til å trekke meg, sa han til Washington Post lørdag.

Visepresidenten og Trumps kone tar avstand

Trumps egen visepresidentkandidat Mike Pence, en rekke senatorer og kongressmedlemmer tar avstand fra presidentkandidatens grove uttalelser om kvinner i et lydopptak fra 2005.

– Som far og ektemann ble jeg søtt av ordene og handlingene som Trump beskriver, sier Pence. Jeg støtter ikke ordene og kan ikke forsvare dem, sier han.

Sist i rekken er Trumps egen kone, Melania Trump:

– Ordene min mann bruker er uakseptable og krenkende, sier hun i en uttalelse. Hun sier videre at hun har akseptert ektemannens unnskyldning, og håper andre vil gjøre det samme.

Her er et dokument som oppdateres etter hvert som republikanere trekker støtten til Trump

Kjendiser raser

Tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger uttaler at han for første gang siden han ble amerikansk statsborger ikke kommer til å stemme på en republikansk presidentkandidat.

Schwarzenegger er en av mange som kunngjorde lørdag at de ikke støtter Donald Trump i det kommende presidentvalget.

– For første gang siden jeg ble statsborger i 1983, kommer jeg ikke til å stemme på en republikanske presidentkandidat, sier den østerrikskfødte skuespilleren, som ikke sier noe om hvem som kommer til å få hans stemme i november.

Nedlatende kvinnesyn

På lydopptaket hører man hvordan Trump sier at han kan gjøre hva som helst med kvinner fordi han er stjerne. Han sier blant annet han kan grafse dem i skrittet.

De nedsettende kommentarene ble sagt bra fem måneder etter han giftet seg med sin nåværende kone, Melania.