Bodø  20160814.
Alexander Kristoff (Team Katjusja) etter fjerde og siste etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway søndag. Kristoff kom på 2.-plass. Etappen gikk fra Polarsirkelen til Bodø.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Bodø 20160814. Alexander Kristoff (Team Katjusja) etter fjerde og siste etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway søndag. Kristoff kom på 2.-plass. Etappen gikk fra Polarsirkelen til Bodø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Kristoff frister med gigantbonus hvis Norge hjelper ham til gull

Alexander Kristoff står klar til å punge ut en halv million kroner til lagkameratene dersom de hjelper ham til seier i VM.

– Hvis jeg vinner, så får jeg all gloryen. Selv om de gjør en god jobb, så faller det ikke like mye på dem som på meg. Du må derfor gi litt tilbake for at det skal være en motivasjon for å gi alt en for en kaptein, sier han.

TV 2 møter ham på luksushotellet Grand Hyatt i Doha. Der har man utsikt til den kunstige øya The Pearl, der det er målgang for VM. Her lader Katusha opp til søndagens lagtempo.

Han har ikke de helt store forventningene til suksess på øvelsen som markerer starten på mesterskapet i Qatar. Neste søndag, derimot, er han en av favorittene i landeveisrittet.

– Jeg har en fair sjanse til å vinne, men det er det mange andre som også har. Jeg anser ikke meg selv som en hovedfavoritt, men som en av dem som kan vinne, forteller han.

Når han sjekker inn på det norske utøverhotellet på andre siden av den qatarske hovedstaden mandag morgen, så kommer Kristoff til å tromme sammen til et møte for å diskutere bonus ved en eventuell seier.

Han får 500 000 kroner fra sin sponsor Coop hvis han vinner regnbuetrøyen. Den er han klar til å gi bort til sine åtte lagkamerater, som han er helt avhengig av hvis han skal klare seg gjennom den 257 km lange VM-løypa.

– Det er selvsagt en ære å representere Norge i et VM, men man fortjener også å sitte igjen med noe for å hjelpe én mann. Det er jo ikke slik at de andre får så mye igjen for at jeg vinner.

Han krever i så fall full lojalitet tilbake.

– Man må uansett ha lojalitet, hvis ikke så har man ikke en sjanse. Hvis jeg skal vinne avslutningen, så må jeg ha et opptrekk fra Edvald. Da må jeg stole på at han gjør jobben.

Bonusutspillet fra Kristoff kommer etter at Boasson Hagen uttalte til TV 2 i slutten av september at også han har ambisjoner i VM.

– Det er viktig at han har det. Han er også i bra form, det har han vist i det siste. Men om det kommer en stor gruppe mot mål, så er det jeg som er kaptein. Jeg har vist i de fleste spurtene at jeg er bedre enn ham.

Samtidig er Kristoff klar på at det i visse scenarier også kan dukke opp muligheter for Boasson Hagen på VMs avslutningsdag. Han er også beredt til å stille opp for sin lagkamerat i VM på hjemmebane.

– I VM i Bergen neste år så må det være lojalitet motsatt vei, da er det jeg som skal bringe ham i posisjon inn mot den siste bakken. Sånn sett er det viktig at vi kan stole på hverandre, understreker han.

Også før VM i fjor lovet Kristoff bort sin bonus fra Coop til lagkameratene. Da var det færre å dele den på ettersom Norge da kun hadde en kvote på seks ryttere, mot ni i år.

I tillegg til den halve millionen fra sponsoren sin mottar han også 7667 euro fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om han skulle vinne. For Kristoff vil et VM-gull også utløse en mindre bonusutbetaling fra Katusha.

– Å vinne VM er noe alle drømmer om, det er ikke bare økonomisk motivert. Jeg misunte Thor Hushovd VM-trøya da han syklet med den. Jeg drømmer selvsagt om å oppleve det samme.