Presset på Høgmo øker etter historisk tap

Aserbajdsjans første scoring mot Norge var nok til seier.

Aserbajdsjan - Norge 1-0:

Forutsetningene var enkle før kampen i Baku. Verdens 70. beste landslag trengte tre poeng mot laget som er rangert som nummer 133.

Det fikk man ikke. Aserbajdsjan vant kampen 1-0 og har nå seks poeng etter to kamper, mot Norges null.

Men til tross for at man ikke var i nærheten av å slå Aserbajdsjan så vil ikke spillerne legge skylden på landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

– Det er veldig mye følelser knyttet opp mot landslaget. Når vi ikke vinner kamper, så er det veldig mange som er forbanna og irritert. Men det er ikke han som skal sette den ballen i mål. Det er ikke han som skal heade ballen i mål. Det er ikke han som skal skape sjansene. Det er det vi som skal og der er vi ikke gode nok, sier Pål André Helland til TV 2.

Det samme mener Markus Henriksen.

– Jeg synes det er altfor lett å bare skylde på treneren. I dag er det vi på banen som ikke klarer å avgjøre, sier Hull-spilleren.

Nekter å gi seg
Det eneste positive for Høgmo og hans menn er at de har en mulighet til å bygge litt selvtillit når San Marino gjester Ullevaal stadion på tirsdag. San Marino, som for øvrig også tapte 0-1 da de møtte Aserbajdsjan i sin første kamp i VM-kvalifiseringen.

Men frem mot den kampen vil presset på Høgmo være større enn noen gang. Likevel har han ingen planer om å trekke seg.

– Dette er vi sammen om. Dette skal vi klare å løfte. Det er mange spillere med stort potensial her, sier han til Max.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror ikke spillerne har den tilliten til Høgmo som landslagssjefen mener at han har.

– Det virker ikke som spillerne har tro på prosjektet. De ofrer ikke nok for sjefen og landet sitt. Dette prosjektet er ferdig, og jeg kan ikke se hvordan Høgmo kan snu dette, sier han.

Men Mathisen tror ikke Høgmo kommer til å trekke seg.

– Jeg tror ikke det. Etter å ha sett hvordan han har vurdert andre svake prestasjoner tidligere, så tror jeg ikke han vurderer å trekke seg nå heller, sier fotballeksperten.

Tidenes første scoring
Aserbajdsjan er et lag som aldri hadde scoret mot Norge.

Fire ganger hadde Norge møtt Aserbajdsjan før lørdagens oppgjør. Ikke en gang hadde de klart å få ballen i mål.

Men det skulle bare gå ti minutter av kveldens kamp før de scoret sitt første landslagsmål mot Norge.

Maksim Medvedev fikk all den tid og plass han trengte for å plassere ballen ned i hjørnet bak Rune Almenning Jarstein.

Derfra og ut ble det motbakke for Per-Mathias Høgmos menn.

En presset Høgmo, som måtte ha seks poeng mot Aserbajdsjan og San Marino for å gjenvinne litt tillit i Fotball-Norge.

Vant sjansestatistikken
Norge kom til noen brukbare sjanser på noen hjørnespark fra Pål André Helland. Stefan Strandberg var nærmest scoring, men Kamran Agayev hadde ikke problemer med å holde nullen.

På overtid kunne Markus Henriksen reddet et poeng, men headingen hans gikk til side for mål.

Norge hadde ballen mest og skapte flest sjanser, men som kjent deles det ikke ut poeng for ballbesittelse og scoringsmuligheter.

– Vi visste at kampbildet ville bli slik. Jeg synes det er merkelig at spillere som Fredrik Midtsjø, Ghayas Zahid eller Martin Ødegaard ikke er med i troppen. De spillerne som var på benken i dag gir oss ikke noe nytt. Å bytte Skjelbred mot Stefan Johansen gir oss ikke noe nytt, mener Mathisen.

Aserbajdsjan er nummer 133 på FIFA-rankingen, 63 plasser bak Norge. Men var egentlig aldri truet hjemme på National Stadium i Baku.

Henriksen har vært med på noen nedturer med landslaget, men innrømmer at dette er en av de største.

– Denne er stor. Denne er tøff å takle. Vi blir ikke overrasket over det Aserbajdsjan gjør heller. Vi visste hvilket nivå de er på. Jeg synes ikke de gjør en så voldsom landskamp heller. Da sier litt om hvor dårlig dette var, sier han.

Likevel tror ikke Mathisen det skjer noe før tirsdagens kamp mot San Marino.

– Jeg tror ikke det skjer noe før San Marino-kampen, men at det skjer noe før Tsjekkia blir jeg mer og mer sikker på. Jeg har ingen tro på prosjektet, og det har ikke folket heller. Det ser heller ikke ut til at spillerne har det.

Aserbajdsjan: Kamran Agayev - Magomed Mirzabekov, Maksim Medvedov, Rashad Sadigov, Arif Dashdemirov - Gara Garayev - Dimirtij Nazarov, Eddy, Rahid Amirguliyev, Ruslan Gurbanov - Aghabala Ramazanov.

Norge: Rune Almenning Jarstein - Jonas Svensson, Even Hovland, Stefan Strandberg, Haitam Aleesami - Ole Selnæs - Pål André Helland, Markus Henriksen, Per Ciljan Skjelbreid, Adama Diomande - Joshua King.