Her krabber kongekrabben nesten opp på land

Plutselig krydde det av krabber i havna i Nordvågen like ved Honningsvåg i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tor Harald Mikkola er fisker, og torsdag kveld skulle han ned og se til sjarken sin. Den åtte meter lange fiskebåten ligger i havna i Nordvågen i Finnmark, ikke langt fra Nordkapp. På vei hjem fikk han se noe han ikke har opplevd før.

– Da jeg kom fra båten så jeg noe under lyset i havna. Det krydde med kongekrabber. Vi er vant til at det er mye av det i området, men det er svært uvanlig at de kommer så langt opp, sier han til TV 2.

Nattekspedisjon

Han dro rett hjem og sjekket om dattera på åtte år var våken.

– Så da spurte jeg om hun ville være med ut på en nattekspedisjon. Og det ville hun!

De dro ned igjen, og festet et fiskestykke på et snøre. Da flokket krabbene seg rundt, og de kunne dra opp delikatessene.

– Hva syntes datteren din om dette da?

– Hun syntes jo det var spennende, men hun var jo litt redd dem også vet du. Det var flott matkrabbe, men vi hadde ikke så lyst på krabbe til kvelds, så vi hev dem ut igjen, sier Mikkola.

Han fisker vanligvis torsk, sei og hyse, men har også tatt 4600 kilo kongekrabbe hittil i år.

Tror krabbene er skremt av høy lyd

Han anslår at det var rundt 500 krabber i havna torsdag kveld. Den erfarne fiskeren har en teori om at det er oljeletinga i området som gjør at krabbene oppfører seg annerledes.

KRABBEFISKERE: Tor Harald Mikkola og datteren Sandra (8). Foto: Privat 
KRABBEFISKERE: Tor Harald Mikkola og datteren Sandra (8). Foto: Privat 

– De driver med seismikk-skyting utenfor her og leter etter olje. Det er muligens det som har skremt dem inn i havna, sier Mikkola.

Seismikk-skyting betyr at spesialskip skyter ut kraftige ekkolydbølger for å lokalisere steder på havbunnen der det kan være sannsynlig at man finner olje. Fiskeren har nå sjekket bevegelsene til seismikk-skipene i området, og ser at flere har beveget seg i havområdene utenfor Nordkapp, der han vanligvis fisker.

Null kontroll: Aner ikke hvor mange hummer som tas

– Vi ser at det skremmer fisken inn mot land. Det er bekymringsverdig, vi har opplevd en høst med veldig lite fisk. Jeg har heller aldri sett så mye hval her inne. De lydbølgene er så kraftige at de omtrent slår i hjel en hval om den er like i nærheten, sier Mikkola til TV 2.

Da fiskeren kom tilbake på jobb i sjarken fredag morgen var alle krabbene borte igjen.

SKREMT OPP AV EKKOLYD?  Her er oversikten over hvor seismikk-fartøyene har beveget seg  i havet utenfor Nordkapp for å lokalisere mulige oljefunn de siste dagene (blå linje). Kilde:MarineTraffic
SKREMT OPP AV EKKOLYD?  Her er oversikten over hvor seismikk-fartøyene har beveget seg  i havet utenfor Nordkapp for å lokalisere mulige oljefunn de siste dagene (blå linje). Kilde:MarineTraffic