Heten i Qatar krever spesielle tiltak for Alexander Kristoff og de andre rytterne. Foto: Scanpix
Heten i Qatar krever spesielle tiltak for Alexander Kristoff og de andre rytterne. Foto: Scanpix Foto: Johansen, Carina

Kristoff måtte sjekke vekten midt i ørkenen

Det er et smått absurd syn som møter bilistene langs den sterkt trafikkerte motorveien i utkanten av Doha.

I veikanten, omgitt av ørken i alle retninger, står seks ryttere fra Katusha, som er på treningstur før søndagens lagtempo i VM, i kø for å gå på badevekten!

– Vi stopper hver time og måler om vi har gått opp eller ned i vekt, forteller Alexander Kristoff til TV 2.

Årsaken er å hindre dehydrering. Gradestokken nærmer seg nemlig 40 i skyggen; en skygge som ikke finnes her ute i sanddynene.

– Vi får ikke lov til å tape vekt, for det betyr at vi har fått i oss for lite væske. Så vi må drikke som bare det. Hver time sjekker vi hvem som har klart å holde på vekta, og så forteller vi hvor mange flasker vi har drukket siden forrige måling, sier han.

Slik er ørkenen i Qatar.
Slik er ørkenen i Qatar.

Trente i oppvarmet rom

Alt blir notert ned av sportsdirektør Torstein Schmidt.

– Hvis vi har gått ned i vekt, så må vi drikke mer. Hvis pila har gått opp, så går det greit. Det er bare positivt, legger han til.

Dette er første gang Katusha har gjort noe lignende. Varmefokuset er der hele tiden foran mesterskapet i Qatar. Før avreise trente Kristoff i et oppvarmet rom hjemme i Stavanger.

– Jeg merker at jeg har hatt godt av varmetilpasningen jeg gjorde før jeg dro hjemmefra. Nå har jeg vært her nede siden tirsdag og begynner å bli vant til temperaturen. Du blir naturlig nok mer sliten av varmen, men det kommer seg. I tillegg viser turene på badevakta at jeg har vært flink. Jeg har nemlig gått litt opp i vekt, sier han og smiler.

Vil ha medalje

Den første skikkelige testen får han imidlertid først søndag. I det TV 2-sendte lagtempo-VM har Katusha ambisjoner om å kjempe i toppen.

– Ut fra hva vi har levert på lagtempo tidligere i år, så er vi ikke blant favorittene. Men vi har ambisjoner om medalje. Det tror jeg skal holde hardt, for det er et hårete mål. Men om andre lag feiler i forhold til varmen - eller kjører for hardt på i starten av den 40 km lange løypa - så kan det være muligheter, mener Kristoff.

Han har BMC og Etixx-QuickStep som favoritter i et mesterskap som mange av World Tour-lagene boikotter på grunn av en økonomisk konflikt med det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Selv om det er større prestisje å vinne VM neste helg (fellesstart for menn), så er dette fortsatt VM og en medalje henger veldig høyt. Vi skal gi alt, sier Kristoff, som har med seg Sven Erik Bystrøm på laget.

Lagtempo-VM starter på TV 2 søndag kl 13. Først ut er kvinnene.