jingo har vært 100 dager i villmarka:

Petter «Uteligger»: – Rett og slett veldig imponerende

VANSJØ, ØSTFOLD (TV 2): Jan-Erik Jingo Johannessen har levd i villmarka i 100 dager. Målet er å bli rusfri og å få se barna igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan-Erik Jingo Johannessen (32) har reist på selvpålagt avrusning på en øy i Vansjø i Østfold.

Der har han lørdag vært i 100 dager, etter årevis som narkoman i Oslo.

Petter Nyquist, kjent fra serien «Petter Uteligger», har besøkt Jan-Erik i Vansjø. Han er svært imponert over det han får til.

– Det er helt fantastisk hva han har klart ved bruk av sin egen motivasjon og vilje. Det er imponerende, rett og slett, sier Nyquist til TV 2.

Det var en glad Jan-Erik som tok imot TV 2 lørdag morgen.

– Formen er bra, tipp topp. Det er stort at jeg har klart 100 dager, sier han.

Mens han har vært i Vansjø har han kuttet ut heroin, og han har kuttet kraftig ned på metadon-dosen sin.

– Det er ikke noen dans på roser. Å kutte ned på metadonen har vært beintøft, men jeg har blitt så lett. Jeg er ikke lenger den zombien jeg var, så det er verdt det, sier han.

BESØK: Petter Nyquist (til høyre) besøkte Jan-Erik i villmarka tidligere i september. Foto: Petter Nyquist
BESØK: Petter Nyquist (til høyre) besøkte Jan-Erik i villmarka tidligere i september. Foto: Petter Nyquist

Mange følger med

På Facebook-siden Jingo - Kongen av Vansjø sender han direkte, poster bilder og forteller om gleder, sorger, abstinenser og fiskelykke for sine over 14.000 følgere.

Da TV 2 møtte ham lørdag morgen var han i gang med å lage morgenkaffe. I leiren sin har han satt opp flere telt, og både han og hunden Varg har alt de trenger.

– Jeg har vanskelige dager her ute, jeg har hatt noen glipper. Da må jeg bare finne på noe, ta meg en båttur, kaste garnet, bare gå i skogen for å skrike ut. Det hjelper, sier han.

Vil se barna igjen

Jan-Erik har to barn i skolealder som bor i fosterfamilier fordi også moren er rusmisbruker. Det har gått flere år siden han fikk se dem sist. Håpet nå er å skape seg et nytt liv der det også vil bli mulig å få treffe barna.

– Jeg håper de og fosterfamiliene ser at jeg virkelig mener dette, det er den viktigste motivasjonen for å bli rusfri, sier Jan-Erik.

Planen er å bli til 1. januar.

– Jeg drar ikke herfra før jeg er rusfri, sier han.

Han er spent på hvordan det vil bli å komme hjem, og håper han kan få god oppfølging.

– Jeg er nesten litt overrasket over at kommunen ikke har kommet hit enda og spurt hva jeg trenger av hjelp. Jeg håper jeg slipper å dra hjem til leiligheten min, og det er viktig å ha noe å gå til, sier han.

Også Nyquist håper Jan-Erik får den oppfølgingen han trenger, og understreker viktigheten av dette.

– Når de er ferdig med avrusningen kommer mange hjem til samme leilighet som før, de samme vennene og det samme miljøet. Det kan være bra med hjelp til å komme ut av dette, særlig etter en avrusning der man allerede har brukt veldig mye krefter. Da kan det være lett å sprekke, sier han.