FÅR SKYLDEN: Obama-regjeringen beskylder russiske myndigheter for å stå bak hackerangrep. – Søppel, svarer Kreml. (Foto: AP) 
FÅR SKYLDEN: Obama-regjeringen beskylder russiske myndigheter for å stå bak hackerangrep. – Søppel, svarer Kreml. (Foto: AP)  Foto: Alexei Nikolsky

USA mener Russland står bak hackerangrep

USAs regjering mener Russland står bak en omfattende kampanje for å påvirke presidentvalget, blant annet ved hackerangrep mot Det demokratiske partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært antydet at russiske grupper eller statsstøttede hackere kunne stå bak datainnbruddene som er oppdaget, blant annet hos Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Fredagens uttalelse er imidlertid den første der USAs regjering formelt legger skylden på Russland.

– Vi er sikre på at den russiske regjeringen har styrt de nylige lekkasjene av eposter fra personer og institusjoner i USA, inkludert de fra amerikanske politiske organisasjoner, heter det i en felles uttalelse fra sikkerhetstjenesten Homeland Security og USAs nasjonale sikkerhetssjef Director of National Intelligence.

– Basert på omfanget og hvor sensitivt dette er, mener vi at bare de øverste russiske lederne kunne ha gitt klarsignal til disse aktivitetene, står det videre.

En talsmann for den russiske regjeringen avviser på det sterkeste USAs anklager om at Russland har prøvd å påvirke presidentvalgkampen gjennom hackerangrep.

– Dette er igjen en form for søppel, sier talsmann for den russiske regjeringen Dmitrj Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

– Hver dag blir president Putins hjemmeside angrepet av titusenvis av hackere. Mange av disse angrepene blir sporet til amerikansk territorium, men vi skylder ikke på Det hvite hus eller Langley hver gang, sier Peskov. Langley er byen hvor den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har hovedkvarter.

NTB