Mats Møller Dæhli: – Jeg nærmer meg den spilleren jeg var

Fredag var Mats Møller Dæhli (21) en sentral del av U21-landslagets sprudlende angrepsspill. Nå føler Freiburg-proffen at han er på vei tilbake etter lang tid med store skadeproblemer.

Kneskader har ødelagt mye av de siste to årene for Mats Møller Dæhli, som regnes som en av Norges største talenter på fotballbanen.

Karrieren har så langt tatt ham til Manchester United, Molde, Cardiff og nå Freiburg.

Nå begynner livet å smile litt til 21-åringen igjen. Han kan trene for fullt og spille kamper.

Fredag kveld i Drammen var han en av Norges ballsikre angrepsspillere i U21-kampen mot Sveits. 2-1-seieren gjør at de får playoff til EM om de slår Kasakhstan i den TV 2 Sportskanalen-sendte kampen tirsdag kl. 16.

Begynner å få selvtilliten tilbake

Dæhli spilte 80 minutter mot Sveits og har spilt tre hele kamper for Freiburgs andrelag denne sesongen.

– I perioder nærmer jeg meg den spilleren jeg var. Men jeg trenger mer kamptrening. Selvtilliten begynner å komme tilbake. Jeg trenger kamper på dette nivået, sa han til TV 2 etter kampen fredag.

– Til forrige kamp var jeg med i troppen til Freiburg. Det betyr at treneren synes jeg er god nok til å spille i Bundesliga. Da er det opp til meg å ta vare på sjansene jeg får. Jeg trives i klubben, med treneren og spillerne. Jeg er på rett sted. Freiburg har vunnet tre av seks kamper i ligaen. De er et godt lag, slår han fast.

Men hva tenker han om å kjempe seg inn i troppen til A-landslaget igjen?

– Det kommer hvis jeg spiller bra for Freiburg og her på U21-laget.

Teknikerne imponerte mot Sveits

Norges U21-lag har en annen spillestil enn gutta på A-laget. Trener Leif Gunnar Smerud kjører en filosofi der ballsikre spillere verdsettes. Mot Sveits betød det Mohamed Moi Elyounoussi i en litt uvant spissrolle, mens teknikerne Dæhli, Martin Ødegaard og Ghayas Zahid kombinerte bak ham.

Det fungerte svært godt.

– Jeg er stolt etter denne seieren og synes det er gøy å spille på dette laget. Vi vet at når vi tre, som kan være litt like, spiller, må vi ofre oss for hverandre med tanke på bevegelser. Det har vi jobbet med på trening. Vi viser god moral mot Sveits, sier Mats Møller Dæhli.

Mois matchvinnerscoring kom etter spill Norge har terpet på trening.

– Vi vet at vi må være råere foran mål når vi er så mange ballspillere som vi er. Den scoringen var perfekt med tanke på det vi har øvd på på trening denne uken. Vi spiller oss frem, kommer oss rundt på kant og legger inn foran mål. Der står Moi og scorer, slik han har gjort hele uken på trening.

– Det gikk veldig bra i kveld. Det kan bli problemer når vi er så like spillertyper, men jeg synes vi løser det fint. Vi vet hvor vi vil ha ballen, sa Martin Ødegaard til TV 2.

– Dere spiller annerledes enn A-landslaget...

– Ja, vi er råere på å ville ha ballen og styre kamper. Vi løper mye og presser høyt. Det er en fin måte å spille på. Vi lykkes med det i dag, sier 17-åringen.

Han vil ikke gå med på at det er en mer «riktig» måte å spille fotball på.

– Det er flere måter å spille god fotball på. Det viktigste er balansen mellom å forsvare seg bra og angripe bra. Det klarte vi ikke mot England. Nøkkelen er å mestre det, sier Real Madrid-spilleren.

Ber om tålmodighet

Trener Smerud, som har forlenget kontrakten sin med to nye år, gledet seg over at Norges angrepsspill fungette uten typiske spisser som Alexander Sørloth og Veton Berisha tilgjengelige. Han ser likevel forbedringspotensial.

– De er glade i ballen. De må lære å bli mer kyniske foran eget mål og motstanderens, men de er unge og lærer.

Selv om U21-gjengen nå kan nå EM-sluttspillet, ber Dæhli folket om ikke å forvente for mye.

– Vi vet hva vi må forbedre, men man må huske på at vi er unge og spiller i store klubber der det tar tid å etablere seg. Martin er også bare 17 år. Folk må være tålmodige, men det lover bra for fremtiden.