Rullestolbruker sier hun ble gruppevoldtatt – opprør på svensk øy etter at fem menn ble sluppet fri

Kvinnen hevdet hun ble misbrukt i flere timer av de fem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Voldtekten skal ha funnet sted i Visby på den svenske øya Gotland natt til søndag.

Politiet ble varslet av kvinnen, som sitter i rullestol, søndag morgen. Hun har forklart at hun delte en taxi hjem med en av mennene som nå er siktet for voldtekt.

Hun hadde behov for å låne toalettet og ble med mannen inn i hans leilighet.

Kvinnens bistandsadvokat, Steffan Fredriksson, sier til Aftonbladet at overgrepene startet da kvinnen var på toalettet. Etter hvert skal flere menn ha dukket opp i leiligheten og forgrepet seg på kvinnen.

Tok rullestolen

Bistandsadvokaten forteller at kvinnen har forklart at mennene tok fra henne rullestolen under overgrepene.

– Hun ble paralysert, hun klarte ikke å gjøre fysisk eller psykisk motstand, sier han, og legger til at kvinnen selv ønsket at han skulle dele opplysningene.

De fem mennene ble pågrepet, men onsdag besluttet politiet på Gotland at det ikke var grunn til å fengsle dem.

– Selve gjerningen er ikke basert på vold eller trusler, man har utnyttet hennes handikap. Men hennes historie er ikke robust nok til at det er grunn til fengsling, sier statsadvokat Mats Wihlborg til Aftonbladet.

Siktet

Han legger til at mennene er fremdeles siktet og politiet venter nå på svar på diverse prøver.

Løslatelsen av mennene førte til en spontan demonstrasjon utenfor politihuset i Visby. Ifølge nettstedet helagotland.se møtte over 100 mennesker opp.

Saken har ført til voldsomme reaksjoner, og en nazistisk gruppe har publisert en video der en mann blir konfrontert utenfor boligen, der det skal bo mindreårige asylsøkere, skriver Ekstrabladet.

Ingen svenske aviser har omtalt bakgrunnen til mennene, men Migrasjonsverket, det svenske UDI, er koblet inn i saken.

Forsterkninger

Etter at en av de påtaleansvarlige hadde innbrudd denne uken, har Gotland-politiet fått tilsendt forsterkninger fra Stockholm. Dette er politifolk som er spesialtrent på å takle uro.

Stemningen på øya er svært spent og i sosiale medier raser beboere mot politiets beslutning. Flere politikere har bedt om ro de siste dagene.

«Det er vel ikke rart at folk reagerer? Hvordan kan man slippe dem fri og risikere at flere kvinner angripes? Man er vel ikke rasist for det? Skjerp dere», skriver en kvinne på Hela Gotland.