50 år siden Norge fant Olje:
Kongen trakk i kjeledress og hjelm og feiret 50 olje-år
Funnet i Nordsjøen ble starten for oljenasjonen Norge. I dag dro kong Harald offshore for å feire det avgjørende funnet.
I 1966 ble det første boret satt på norsk sokkel. Det var starten på vår oljehistorie.
Fredag fikk mannskapet på Troll A-plattformen besøk fra Slottet.
– Det er veldig hyggelig å være her, sier H.M Kongen som har vært offshore flere ganger tidligere. Det er ti år siden sist gang han var på Troll A.
I år er det 50 år siden Norge fant olje i Nordsjøen. Funnet ble starten på et industrieventyr verdt flere tusen milliarder kroner, og olje- og gass har siden den gang vært landets viktigste næring.
Trollfeltet, som ligger vest for Bergen, er et av verdens største gassfelt.
– Historien om Troll er historien om det umulige som ble mulig, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil som er operatør for gassfeltet.
Ti millioner husstander
Troll A er en ren gassplattform som bidrar til enorme inntekter for Norge. Gassen som hentes opp fra denne plattformen gir alene kraft og varme til hele ti millioner europeiske husstander. Dette feltet er uten tvil det mest ressursrike på norsk sokkel. Inntektene er på svimlende 170 millioner hver dag.

Samtidig som landets viktigste næring markerer 50 år med aktivitet på norsk sokkel, er stemningen i bransjen dyster. Rune Veland har jobbet på plattform i 36 år.
– Før var det jo mye flere folk. Det liv og røre, men det er sånn det er i disse trange tider. Det har jo gått opp og ned før, sier 61-åringen som jobber med dekk og logistikk for Statoil på Troll A.
37.000 jobber borte
Tall fra DNB Markets viser at mer enn 37.000 oljejobber har forsvunnet som følge av nedturen som startet for vel to år siden. Nå skal næringen omstilles og bli mer effektiv.
– Det er helt nødvendig, sier H.M Kongen.
– Vi må finne nye, enklere smartere løsninger, og det jobber næringen veldig intenst med, sier Statoil-sjef Sætre.
– I dag kommer hver femte krone fra denne industrien til staten. Vil en tjene mer eller mindre etter omstillingen?

– Lykkes vi med å gjennomføre bærekraftig og langsiktig forbedringer på norsk sokkel så vil det føre til at inntektene, både til selskapene og staten, kommer til å bli høyere med tiden fremover, svarer olje- og energiminister, Tord Lien.
Krise til tross. Det norske olje- og gasseventyret er langt fra over.
– Vi helt trygge på at vi skal komme styrket ut av den situasjonen vi er i nå og at vi kan være en næring som kan skape mer aktivitet og ny aktivitet fremover, sier Statoil-sjefen.