Her er Venstres krav for å unngå regjeringskrise

– Dette skal det være mulig å bli enige om, sier nestleder Ola Elvestuen (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frontene har vært steile etter at regjeringen la frem statsbudsjettet med langt mindre kutt i klimagassutslippene enn støttepartiet Venstre trodde. Nå er de i gang med å lage sine egne krav.

Flat CO2-avgift

Mens regjeringen økte CO2-avgiften på diesel, bensin og mineralolje, mener Venstre at den må økes også på landbruks- og fiskerisektoren, hvor den i dag er langt lavere.

Frem mot 2030 mener Venstre at C02-avgiften på alle områder må være høyere enn den i dag er på diesel og bensin.

– Dette handler om hvor fort skal dette komme, hvor store steg skal vi ta og hvilke fordeler skal de som blir berørt få gjennom den endringen vi må gjennom ved reduserte utslipp, sier nestleder Ola Elvestuen (V) til TV 2.

I bytte mot økte avgifter vil Venstres grønne skatteskifte bety mer i skattelette, som fiskeri- og landbruksfradrag.

– Lettelsene må hele veien være større enn påplusningene, sier Elvestuen.

Flere krav

Før forhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har Venstre flere klare krav som de må ha gjennomslag for, dersom de ikke skal true med å felle regjeringen.

Foruten en flat CO2-avgift som er det viktigste kravet, vil Venstre også ha mindre økninger i pendlerfradraget og mindre kutt i bompenger enn det regjeringen legger opp til i neste års statsbudsjett.

Venstre krever også at null- og lavutslippsbiler skal bli billigere, slik at det blir mer lønnsomt å velge miljøvennlig.

Partiet mener også at det bør komme skattelette på inntekt, som kompenserer de økte miljøavgiftene, og de vil ha en mer offensiv strategi for omsetning av biodrivstoff.

Tror på løsning

Mens Venstreleder Trine Skei Grande torsdag mente regjeringen hadde bommet på planken i arbeidet med lage et grønt skatteskifte, tror hennes nestleder at det skal være mulig å forhandle seg frem til enighet i Stortinget.

– I forrige uke var det mye snakk om ultimatum, i går hørte vi ingenting av de ordene. Dette skal det også være mulig å bli enige om, sier Elvestuen.

Men en regjeringskrise spøker i bakgrunnen om ikke Høyre og Fremskrittspartiet blir enige med Venstre og KrF.