Utenriksminsiter John Kerry i Brussel for to dager siden. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Utenriksminsiter John Kerry i Brussel for to dager siden. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Foto: Geert Vanden Wijngaert

Kerry vil etterforske Russland og Syria for krigsforbrytelser

Syriske og russiske angrep på sykehus i Aleppo kan være krigsforbrytelser, mener den amerikanske utenriksministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs utenriksminister anklager Russland og det syriske regimet for med overlegg å bombe sykehus i Aleppo og ber om en etterforskning av det han mener er krigsforbrytelser begått i byen.

– Disse handlingene trygler om en egnet etterforskning, krigsforbrytelser. Og de som begår disse, vil og bør bli holdt ansvarlige for sine handlinger, sa USAs utenriksminister John Kerry til journalister fredag.

Russerne i Syria på ubestemt tid

Samtidig har underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen har vedtatt en avtale om at russiske kampfly og soldater skal utstasjoneres i Syria på ubestemt tid.

Forslaget var fremmet av president Vladimir Putin.

Russland har kjempet på Assads side i krigen i Syria i over et år og har gjennomført en mengde bombeangrep mot opprørskontrollerte områder.

Russerne har to militærbaser langs den syriske kysten, en flybase i provinsen Latakia og en marinebase i havnebyen Tartus.

Situasjonen i Aleppo er verre enn den noen gang har vært. 275.000 mennesker lever innesperret i bomberegnet.

FN advarer

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sier at han ikke kommer til å sitte passivt og se på at Aleppo blir et nytt Rwanda eller Srebrenica.

Samtidig rykker de syriske regjeringsstyrkene fram i opprørskontrollerte områder i byen. Torsdag kom det meldinger om at de har nådd Bustan al-Basha-distriktet, nær sentrum av byen, som er delt mellom regjeringsstyrkene i vest og opprørere i øst.

Ifølge lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), er dette den viktigste framgangen de har hatt i byen siden 2013.

Mistura henstiller nå syriske myndigheter om å stanse angrepene dersom ytterliggående opprørsgrupper trekker seg ut av byen.

Han sa tidligere torsdag at han er villig til personlig å følge de ytterliggående opprørene i gruppa Jabhat Fatah al-Sham ut av Aleppo hvis de er villige til å dra. Gruppa var tidligere en del av al-Qaida.

– Hvis dere velger å dra med verdighet, er jeg personlig rede til å fysisk følge dere, sa FN-utsendingen torsdag.

Lederen for gruppa, sier fredag at de ikke har noen intensjon om å trekke seg ut.

(NTB/TV 2)