LEVER VIDERE: Kunkush døde i sommer. Men barn skal få lese om katten i boka som kommer ut i januar. Foto: Privat/Crown/TV 2-montasje. 
LEVER VIDERE: Kunkush døde i sommer. Men barn skal få lese om katten i boka som kommer ut i januar. Foto: Privat/Crown/TV 2-montasje. 

Den utrolige historien om flykning-katten Kunkush blir barnebok

Først flyktet katten fra Irak, så kom den bort fra familien sin i Hellas. I Steinkjer fant de hverandre igjen. Nå blir den fantastiske historien samlet mellom to permer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar skrev TV 2 første gang om flyktningkatten Kunkush som hadde kommet vekk fra familien sin etter ankomst i Hellas.

Kattens familie hadde ikke hatt hjerte til å reise fra den da de måtte flukte fra sitt hjem i Mosul, og tok den med på den ukjente ferden nordover. Den satt i en kurv under overfarten på havet fra Tyrkia. Men vel fremme i Hellas var det noe som skremte katten, og den forsvant.

Gjenforent

Etter iherdig leting måtte familien, bestående av enka Suva og hennes fem barn, bare gi opp og fortsette reisen uten.

Ivrige frivillige tok vare på katten, og den ble satt i midlertidig fosterhjem i Tyskland. Og etter at TV 2 skrev om saken ble det løsning på saken. Det viste seg at familien hadde kommet seg til Steinkjer og katt og familie gjenforent i februar.

Lykken tok imidlertid raskt slutt, for allerede i juni døde Kunkush, etter et kort sykeleie. Den døde av felin infeksiøs peritonitt, en smittsom bukhinnebetennelse som rammer katter.

Lære barn om verden

Men historien om Kunkush stopper ikke der. Den skal leve videre – i bokform. Det er de frivillige, som sammen med kattens familie har jobbet med forlaget Crown Books for Young Readers for å få historien utgitt. Boka har fått tittelen «Lost and Found Cat».

Boka kommer for salg i januar, men kan forhåndsbestilles. Initiativtakerne sier at det har vært viktig å gjøre historien mest mulig sannferdig, samtidig som den skal passe for barn.

– Dette er en fantastisk måte å lære barn om verden vi lever i. Den viser hvor viktig det er at man kan få til de utroligste ting om vi jobber sammen. Ingen skal bli nektet å få et hjem og en sjanse til å bli lykkelig, sier de frivillige bak siden Reunite Dias.

Dias var kallenavnet katten fikk før de klarte å spore opp familien, og fikk vite kattens virkelige navn.

Suva og familien har fått seg en ny katt, lille Bella.