Santos: – Colombia er svært nær fred

Colombia er svært nær ved å oppnå fred, sier president Juan Manuel Santos, årets vinner av Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må holde ut til vi når enden på denne krigen, sier Santos i et intervju med nobelprisenes offisielle nettsted Nobelprize.org.

Han sier han er rørt og ydmyk over å bli tildelt fredsprisen og at den vil bli viktig for de mange ofrene for borgerkrigen i Colombia.

Han fortalte i sin første TV-opptreden at det var sønnen hans som vekket ham og fortalte den gledelige nyheten.

Se takketalen øverst i saken.

Fredsprisen vil også stimulere colombianerne til å anstrenge seg for å oppnå fred, tror presidenten.

President Juan Manuel Santos ankom pressekonferansen sammen med sin kone, Maria Clemencia Rodirguez. (AP Photo/Fernando Vergara)
President Juan Manuel Santos ankom pressekonferansen sammen med sin kone, Maria Clemencia Rodirguez. (AP Photo/Fernando Vergara) Foto: Fernando Vergara

– Vi er veldig, veldig nær. Vi må bare anstrenge oss litt til.

Santos sier han selv har fortsatt innsatsen for fred fordi han tror på saken han jobber for.

FARCs leder Timoleón «Timochenko» Jiménez sier geriljaen ikke ønsker seg noen annen pris enn fred i Colombia.

«Den eneste prisen som vi har ambisjoner om, er fred med sosial rettferdighet for Colombia, uten paramilitære, uten hevnaksjoner og uten løgner», skrev Jiménez på Twitter fredag.

I tillegg til Colombias president Juan Manuel Santos var FARC nominert til årets Nobels fredspris. Det var også ofrene for borgerkrigen i landet.

I stedet har Nobelkomiteen valgt å la Santos motta prisen alene. Jiménez nevner ikke Santos i sin Twitter-melding, men oppfordrer til «fred i gatene».

En av de andre lederne for FARC-geriljaen, Jorge Torres Victoria, konstaterte at fredsprisen var «en stor nyhet» da han ble oppringt av det svenske nyhetsbyrået TT fredag morgen klokken 5 lokal tid. Torres befinner seg på Cuba, hvor fredsforhandlingene mellom FARC og Colombias regjering har foregått.

Timoleón Jiménez er kjent under flere navn, og hans opprinnelig navn er Rodrigo Londoño.

(©NTB/TV 2)