Patricia levde tre år som 85-åring for å forstå hvordan det var å være gammel

Patricia Moore (65) kalles «empatiens mor» og bruker design som politisk verktøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er alle redd for noe, og det er da vi kan være best som designere, sier amerikaneren til Lørdagsmagasinet.

Damen, som går under kallenavnet «empatiens mor», rakk å holde flere workshops med studenter innimellom foredrag under Raff designuke.

Flere av dem ønsker å gå i hennes fotspor for å bedre forstå brukernes behov.

Levde som gammel

Da Patricia Moore var 26 år gammel og eneste kvinne blant 350 industridesignere, bestemte hun seg for å gjøre det som måtte til for å oppleve hvordan eldre blir behandlet av andre.

– Tilfeldigvis møtte jeg sminkøren til Saturday Night Live og jeg spurte om hun kunne gjøre meg om til en 85 år gammel kvinne og hun svarte: «Klart det!».

Skadet for livet

I tre år reiste hun rundt i Nord-Amerika med uklare linser, ødelagt høreapparat, sportstape på hendene og skinner som gjorde henne dårlig til beins – alt for å møte eldres utfordringer som hun ønsket å løse senere.

– Noen øyeblikk var nydelige. Andre var grusomme. Jeg ble angrepet av en gjeng og fikk skader som gjorde meg barnløs, forteller den nå 65 år gamle kvinnen til Lørdagsmagasinet.

Ros fra Petter uteligger

– Det hun har gjort er jo kjempeimponerende! Roser Petter Nyquist som med TV 2-serien «Petter uteligger» ikke bare vant gullrute for beste dokumentarserien men også seernes publikumspris. Han berømmer Patricia som gikk under cover med livet som innsats.

Sju dager etter at Livia ble født døde mamma

– Hun har jo virkelig gått all in for å se hvordan det er å være som en eldre person og hvordan det fungerte eller ikke var tilrettelagt i samfunnet.

Kjempet for bedre behandling

I ettertid har den amerikanske industridesigneren brukt sin erfaring til å lage produkter og hjelpemidler for små og store produsenter.

Hun er mest stolt over sitt patent som gjør at trykket på mammografiapparat slippes i det røntgenbilde er tatt.

– Det tok mye av smerten vekk, sier hun mens hun viser hvordan løsningen hennes som tok tre år å få i produksjon nå er standard utstyr.

Lager ny film: Slik går det med «tvillingsøstrene» i dag

– Design bør gi oss en blanding av teknologi og menneskelighet som svarer til krav, ønsker, behov, ønsker og kanskje også drømmer. For på 80-tallet var dette (mammografiapparatet) en drøm og nå er det en realitet.

Venn og rådgiver til Clinton

Hennes pionerarbeid ga henne invitasjon til å møte Clinton og i dag er Moore både venninne og rådgiver for USAs presidentkandidat Hillary.

Hun så debatten med Trump 12 ganger for å kunne gi tilbakemeldinger til sin venninne.

– Et par ganger lo hun og prøvde å vise hvor ekte hun er, men det ser uekte ut og det må hun jobbe med, sier Moore til TV 2 som et eksempel på hvilke råd hun gir Clinton. En dame Patricia beskriver som empatisk.

– Hun er en veldig lojal og snill kvinne. Folk vet ikke at du får kort, og at hun husker bursdager, og klarer å komme på sykebesøk. Empati er din holdning til andre, din vilje til å oppleve andres situasjon og evnen til å se at du ikke er senter i universet.

Hun minner om kraften i gode løsninger.

– Design pleide å blir sett på som en kunstform, jeg mener design er et politisk verktøy, avslutter Moore.