Andrea (21) om tiden etter dommen i Hemsedal-saken: – Jeg hadde ingen grunn til å leve

Andrea Voll Voldum (21) forteller om den tøffe hverdagen etter at tre menn ble frikjent for å ha dopet ned og gjengvoldtatt henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7. juli i år ble tre menn frikjent i Borgarting lagmannsrett for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum (21) i Hemsedal i mars 2014. Ifølge fageksperter var mengden narkotika som ble målt i Andrea sitt blod så høy at den kunne medført alvorlig forgiftning eller død.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noen grunn til å leve eller til å stå opp om morgenen. Jeg gjorde nesten ingenting annet enn å ligge i sengen og bare hate livet.

Dette forteller Andrea Voll Voldum til Vårt lille land på TV 2, hvor hun og familien i Lærdal forteller om hvordan de to siste årene har vært.

Få med deg hele historien i premieren av Vårt lille land på TV 2 søndag kl. 22.15.

Lagt inn på psykiatrisk

Andreas mor, Wenche Voll (50), forteller at datteren ble svært dårlig av rettssakene, og at Andrea selv ba om å bli lagt inn på psykiatrisk klinikk etter første tap i lagmannsretten, fordi hun var redd hun kunne komme til å skade seg selv.

– Hun gråt ukontrollert i bilen til psykiatrisk og var veldig dårlig. Det å møte de tiltalte i rettssalen og de lange avhørene fremkalte traumer som var tunge å bære for henne, sier moren.

– Et helvete

Andrea Voll Voldum fikk diagnosen post traumatisk stresslidelse etter hendelsene i Hemsedal. Wenche Voll beskriver rettssakene som å sende datteren rett inn i helvete.

– Hun ble helt nedbrutt av rettssakene. Det var nesten umulig å få i henne mat, og jeg sov sammen med henne om nettene fordi hun hadde så vonde mareritt.

VAR I RETTSSALEN: Andreas far, Geir Voldum (49) var til stede i retten hver dag. Foto: TV 2
VAR I RETTSSALEN: Andreas far, Geir Voldum (49) var til stede i retten hver dag. Foto: TV 2

Mens moren var innkalt som vitne og ikke kunne være med datteren i rettssalen, var far Geir Voldum sammen med datteren i retten hver dag gjennom alle tre instansene.

– Det var tøft å høre hva de har gjort med jentungen din. Jeg så ikke bilder eller video, det orket jeg ikke, sier faren.

Rammer hele familien

– Når en familie blir rammet av en slik situasjon, går det ikke bare utover den som har opplevd det, det går utover alle i familien, sier Andrea Voll Voldum til Vårt lille land.

Mor Wenche Voll var i lange perioder sykemeldt og i permisjon fra stillingen sin i barnevernet. Far Geir Voldum forteller om søvnproblemer og at han begynte å jobbe om nettene, før også han ble utslitt og sykemeldt. Søsknene ble ukonsentrerte på skolen og slet både med skolearbeid og vondt i hode og mage.

TØFFE TAK: Situasjonen har vært en påkjenning for hele Andreas familie. Her er lillesøster Emilie (f.v), mamma Wenche, pappa Geir og bror Eirik avbildet sammen med Andrea (i midten) utenfor hjemmet deres i Lærdal. Foto: Frank Melhus/TV 2    
TØFFE TAK: Situasjonen har vært en påkjenning for hele Andreas familie. Her er lillesøster Emilie (f.v), mamma Wenche, pappa Geir og bror Eirik avbildet sammen med Andrea (i midten) utenfor hjemmet deres i Lærdal. Foto: Frank Melhus/TV 2    

Frikjent av mindretall

Hallingdal tingrett mente enstemmig at det ikke var tvil om at Andrea Voll Voldum ble dopet og voldatt av tre menn i Hemsedal i mars 2014, men i Borgating lagmannsrett ble de tre til slutt frikjent.

I den siste rettsrunden mente fire av sju dommere at Voldum ble voldtatt. Men en fellende dom krever tilslutning fra et flertall på fem, og de tiltalte ble derfor frikjent av et mindretall på tre lekfolk. Mindretallet mente at det ikke var hevet utover enhver rimelig tvil at de tre mennene forsto at Andrea var i en tilstand der hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene

Tilkjent erstatning

Andrea Voll Voldum ble tilkjent 300.000 kroner i oppreisning fra de tiltalte, men har ennå ikke mottatt erstatningen. Dommen er fremdeles ikke forkynt for to av de tre mennene, som nå er etterlyst av politiet.

Dommen vakte stort opprør, og flere tusen demonstranter samlet seg foran Stortinget og på ni andre steder i Norge til støtte for Andrea og med krav om bedre rettsvern for kvinner.

Andrea Voll Voldums bistandsadvokat, John Christian Elden, har bedt Riksadvokaten om begrunnelse for at saken ikke ble anket videre til Høyesterett, og vurderer å klage staten inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Se hele historien i premieren av Vårt lille land søndag kveld kl. 22.15 på TV 2. Du kan også se programmet når du vil på TV 2 Sumo her.