Pensjonert lærer gikk «under cover» i Mannegruppa Ottar

Den pensjonerte læreren fant hat og menneskeforakt i Mannegruppa Ottar, men også humor og sårhet, hevder han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har ment mye om «Mannegruppa Ottar» den siste uka. Det lukkede Facebook-samfunnet har fått gjennomgå etter at det ble kjent at det ble vitset om voldtekt og pedofili. Noen av medlemmene har også drevet sjikane av blogger Sophie Elise og andre navngitte kvinner og barn i gruppa.

Penjonert lærer meldte seg inn

Tusenvis av medlemmer har meldt seg ut etter dette, men mange har også meldt seg inn. En av disse er Jarl Wåge, en pensjonert lærer fra Oslo.

– Jeg hadde hørt så mye om gruppa, men jeg ville undersøke selv om mine fordommer stemte. Jeg kaller det å gå «under cover», for jeg hadde tenkt å skrive om det jeg fant, forklarer Wåge.

Et fristed for menn

Den pensjonerte læreren er aktiv samfunnsdebattant og har også før skrevet om lukkede samfunn på nettet.

– Jeg fikk oppfylt mange av mine fordommer. Det er mye hat og menneskeforakt på nettet generelt og det er det i Mannegruppa Ottar også, konstaterer han.

Men han oppdaget også noe annet.

– Jeg forsvarer ikke mannsjåvinismen, men jeg fikk et mer nyansert syn på gruppa. Jeg tror ikke dette er 40 000 mannsjåvinister som skal ha et sted å være det. Jeg opplevde masse humor, men også sårhet. Noen skrev at de blir sett på som pedofil bare fordi de vil le litt, forteller Wåge.

Såre følelser

Wåge forteller at mange var såret over at Barnekreftforeningen ikke ville ta imot pengene gruppa hadde samlet inn.

Anne Stø er leder i Kvinnegruppa Ottar som er kjent som en hardtslående feministorganisajon. Foto: TV 2
Anne Stø er leder i Kvinnegruppa Ottar som er kjent som en hardtslående feministorganisajon. Foto: TV 2

– En far skrev: Nå har vi samlet inn nesten 200 000 kroner, men de vil ikke ha pengene våre. Min sønn har kreft, så jeg vet at pengene trengs.

Wåge tror at gruppa er et uttrykk for at mange menn trenger et fristed, og gruppa kan sammenliknes med et jaktlag.

– Jeg tror at mange meldte seg inn for å le og prate skit. Men de som stiftet gruppa har ikke gjort jobben sin. De har latt hatet og forakten slippe løs, mener han.

Frekt at de surfer på oss

Leder for Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, er ikke like forståelsesfull.

– Det er en merkelig forståelse av fristed, hevder Stø. Et fristed der menn kan være sexister og le av vitser som krenker damer er forkastelig.

Hun liker heller ikke at Mannegruppa Ottar spiller bevisst spiller på navnet til Kvinnegruppa Ottar.

– Vi syns det er veldig frekt. Vi har brukt langt tid på å bygge opp et rykte som Norges tøffeste feministorganisasjon. Vi liker ikke at andre surfer på oss, særlig ikke en gjeng med grove mannsjåvinister, uttaler Stø.

Gjør feminismen en tjeneste

Men avsløringen av innholdet i gruppa og den kritikken som har haglet viser også at feminismen fortsatt behøves, mener Stø.

– Litt skadefryd er ikke til å unngå. Dette viser at slike holdninger fortsatt finnes i samfunnet vårt. Mange menn tenker nedsettende om kvinner, kvinner krenkes og voldtas. Det er greit å få holdningene opp i lyset og diskutere dem, mener Stø.