PRESIDENT: Colombias president Juan Manuel Santos fikk fredag Nobels fredspris. FOTO: REUTERS/Jose Miguel Gomez/File Photo
 PRESIDENT: Colombias president Juan Manuel Santos fikk fredag Nobels fredspris. FOTO: REUTERS/Jose Miguel Gomez/File Photo Foto: © Jose Gomez / Reuters

Slik reagerer ekspertene på fredsprisen:

– Kan være et risikabelt valg

Flere er overrasket over at Colombias president tildeles fredsprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nobels fredspris ble fredag tildelt Colombias president Juan Manuel Santos.

Santos har fremforhandlet fredsavtalen som tar sikte på å avslutte borgerkrigen i Colombia. Fredsforhandlingene startet i Oslo i 2012, og Norge har hatt en aktiv rolle i forhandlingene.

Janne Haaland Matlary er professor i statsvitenskap ved UiO. Hun trodde lenge at den fremforhandlede fredsavtalen i Colombia skulle få prisen, men ble usikker da folket stemte nei til avtalen på søndag. Hun er godt fornøyd med at Nobelkomiteen likevel valgte å gi Santos prisen.

– Dette er en veldig god tildeling. Den er viktig på mange vis, mener Matlary.

Hun mener prisen treffer rett på Nobels mandat.

– Dette er en Nobel-tildeling helt i Nobels ånd. Dette er ikke humanitær pris eller menneskerettighetspris. Dette er en pris til fredsskapning, sier hun.

– Kan oppfattes som prematur

Colombia-ekspert ved UiO, Steinar Andreas Sæther, trodde også at det ville være vanskelig for landets president å få fredspris etter folkeavstemningen på søndag.

– Dette er veldig spennende! Jeg hadde egentlig ikke trodd at det skulle skje etter at det ble nei i folkeavstemningen, sier han.

Han synes det er interessant at prisen ikke er delt med FARC, men kun går til presidenten.

– Man kan tenke seg at denne prisen kan få to ulike utfall. Den ene er at den virker positivt på hele prosessen. At den gir en anerkjennelse til det store arbeidet som er gjort og legger ytterligere press på avtalen, fordi det internasjonale samfunnet forventer at fredsavtalen kommer i land, forteller han.

– Men prisen er også litt risikabel. Gitt at resultatet av folkeavstemningen ble som den ble, kan den nok oppfattes som litt prematur. President Santos er heller ikke så veldig populær i landet, sier han.

Nominerte både FARC og presidenten

RISIKABELT: Colombia-ekspert Steinar Sæther tror det kan være risikabelt å ikke dele fredsprisen. FOTO: UiO
RISIKABELT: Colombia-ekspert Steinar Sæther tror det kan være risikabelt å ikke dele fredsprisen. FOTO: UiO Foto: FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway
FORNØYD: Politiker Heikki Holmås nominerte Colombias fredsarbeid til Nobelprisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORNØYD: Politiker Heikki Holmås nominerte Colombias fredsarbeid til Nobelprisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (SV) nominerte Colombias fredsprosess til Nobelprisen. Han er svært fornøyd med tildelingen.

– Jeg er fryktelig glad, dette er en pris i Alfred Nobels ånd, mener han.

– Burde prisen også vært delt med FARC?

– Jeg foreslo i min nominasjon både FARC-geriljaen, presidenten, ofrene og det colombianske folk. Du må være to for å danse fredsdansen, men jeg opplever at komiteen tydelig har sagt at dette må oppfattes som en pris til alle partene, sier Holmås.

– Dette var den eneste måten å gjøre det på

Richard Skretteberg er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, og har mye kunnskap om Colombia. Han har besøkt landet ved en rekke anledninger, også i 2010 da Santos ble valgt som president.

– Det ble et skille da Santos tok over i 2010 i forhold til fred. Han hadde et helt annet språk, et mer forsonende språk, mener Skretteberg.

Han mener det ville vært for risikabelt for fredsprosessen å dele prisen med FARC, selv om de har vært avgjørende i fredsforhandlingene.

– Jeg tror på en måte at det er den eneste måten å gjøre det på. FARC er en såpass kontroversiell bevegelse i Colombia, at jeg tror det ville fått store negative reaksjoner dersom prisen også ble tildelt dem.

Tror prisen vil utløse optimisme

Fredsprisen ble kunngjort mens det er midt på natten i Colombia, og president Santos har ennå ikke fått beskjed om at han er vinner av årets fredspris.

TV 2s reporter Gunhild Tinnmansvik befinner seg i Cartagena i Colombia. Hun tror prisen kan virke samlende for folket, og gi dem tro på at en fredsavtale kan komme i land.

– Det er en dyp splittelse i landet rundt fredsprosessen med FARC-geriljaen. Men begge parter er innstilt på å få dette til og forhandlingene fortsetter. Når folket våkner opp til nyheten om at president Santos har vunnet fredsprisen vil det nok utløse mer optimisme. Som en sa til oss her i går, jeg vil gråte av glede hvis Colombia får fredsprisen fordi vi vil så gjerne ha fred, sier Tinnmannsvik.