FRED: President Juan Manuel Santos (venstre) og FARC-leder Rodrigo Londono undertegnet fredsavtalen i september. Foto: AFP
FRED: President Juan Manuel Santos (venstre) og FARC-leder Rodrigo Londono undertegnet fredsavtalen i september. Foto: AFP

Fredsprisen til Colombias president Juan Manuel Santos

Juan Manuel Santos (65) får fredsprisen for sin innsats for å få slutt på borgerkrigen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt overraskende gikk årets fredspris til den colombianske presidenten Juan Manuel Santos alene. Det var ventet at hvis fredsprisen gikk til Colombia så ville Santos dele den med FARC-leder Rodrigo Londono.

– President Santos tok initiativet til de forhandlingene som resulterte i fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen. Han har hele tiden vært en pådriver i fredsprosessen, sa Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five i sin begrunnelse.

Det var i september at Latin-Amerikas største geriljagruppe FARC undertegnet en fredsavtale med president Santos og myndighetene i Colombia.

Dette markerte slutten for en 52 år lang væpnet konflikt i landet.

Da fredsprisen ble kunngjort var det natt i Colombia, og president Santos fikk beskjeden om at han er vinner av årets fredspris like etter.

Da klarte Nobelinstiuttets representanter å få en halvvåken og overrasket president i tale.

– Han var overveldet og veldig takknemlig. Vi hadde en meget kort samtale, det var ikke akkurat anledning til å gå i dybden. Men tildelingen av fredsprisen er uhyre viktig for fredsprosessen i Colombia mente han, sier Nobelinstituttets direktør og sekretær for Nobelkomiteen, Olav Njølstad, til NRK.

– En ære for presidenten

TAKK: Colombias ambassadør i Norge, Alvaro Sandoval Bernal, uttrykker takknemlighet for fredsprisutdelingen til president Santos. Foto: TV 2
TAKK: Colombias ambassadør i Norge, Alvaro Sandoval Bernal, uttrykker takknemlighet for fredsprisutdelingen til president Santos. Foto: TV 2

– Det er en ære for mitt land og en ære for presidenten i Colombia. Vi mottar den med stor takknemlighet og takk. Vi oppfatter det som et håp for mitt land og folket som har lidd under den væpnede konflikten i 52 år, sier Alvaro Sandoval Bernal, ambassadør for Colombia til Norge, til TV 2.

I Colombia var det få som trodde landet skulle bli tildelt fredsprisen etter at en folkeavstemningen nylig endte med knapt flertall mot fredsavtalens ordlyd.

– Det er en dyp splittelse i landet rundt fredsprosessen med FARC-geriljaen. Men begge parter er innstilt på å få dette til og forhandlingene fortsetter. Når folket våkner opp til nyheten om at president Santos har vunnet fredsprisen vil det nok utløse mer optimisme. Som en sa til oss her i går, jeg vil gråte av glede hvis Colombia får fredsprisen fordi vi vil så gjerne ha fred, sier TV 2s reporter Gunhild Tinnmansvik som befinner seg i Cartagena i Colombia.

Norge som tilrettelegger

FREDSPRIS: President Jian Manuel Santos kommer fra en innflytelsesrik familie i colombiansk politikk. Han har tidligere vært journalist og økonom. Foto: AP
FREDSPRIS: President Jian Manuel Santos kommer fra en innflytelsesrik familie i colombiansk politikk. Han har tidligere vært journalist og økonom. Foto: AP

Fredsforhandlingene har pågått på Cuba siden 2012 med Norge som tilrettelegger.

– Jeg tror det at president Santos vinner den alene, kan være positivt for fredsprosessen i Colombia. Det viser at prosessen er anerkjent, og at man har fått lønn for strevet. Jeg tror også at folket i Colombia vil føle seg veldig stolte over denne prisen, at prisen også går til dem, sier Simen Olafsen fra TV 2s utenriksredaksjon.

Han har fulgt fredsprosessen i landet tett de siste årene.

– En hyllest til folket

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220 000 mennesker er drept og 6 millioner drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

– Tildelingen må også forstås som en hyllest til det colombianske folk som til tross for store prøvelser og overgrep ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen, sier Five.

President Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño signerte fredsavtalen i slutten av september i år. Men da velgerne stemte over om de godtok forhandlingsresultatet endte det med et knapt flertall mot avtalen, 50,2 prosent.

Valgsjokk i Colombia: Stemte nei til fredsavtale

En pris i Nobels ånd

President Santos lovet etter avstemningen å fortsette arbeidet for fred. Også FARC-lederen har vært tydelig på at fredsforhandlingene skal fortsette.

– Dette er en Nobel-tildeling helt i Nobels ånd. Dette er ikke humanitær pris eller menneskerettighetspris. Dette er pris til fredsskapning, sier Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved UiO, til TV 2.

Hun trodde lenge at fredsavtalen i Colombia skulle få prisen, men var usikker da folket stemte nei til avtalen. Hun er imidlertid godt fornøyd med resultatet.

– Dette er en veldig god tildeling. Den er viktig på mange vis, sier Matlary.