Tybring-Gjedde hardt ut mot bistandsorganisasjonene:

– Vi gir bistand til 116 land og det er helt meningsløst

UNDERHUSET (TV 2): Hjelper vi folk ut av fattigdom, eller sløser vi vekk bistandsmilliarder?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går la regjeringen frem et bistandsbudsjett på hele 33,9 milliarder kroner for 2017, altså 1% av Norges brutto nasjonalinntekt.

I lys av VGs avsløringer om bistandsmillioner på avveie, ble det hett i Underhuset fredag om Norges bruk av bistandpenger.

– Helt meningsløst

Stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde (Frp) gikk hardt ut mot bistandsorganisasjonene.

– Vi gir bistand til 116 land i dag av jordas 186 land og det er helt meningsløst – og allikevel er organisasjonene alltid misfornøyd, sier han.

I Underhuset denne uken spør vi blant annet: Hjelper norsk bistand folk ut av fattigdom?

Avdelingsdirektør i Flyktninghjelpen, Arvinn Gadgil, rister oppgitt på hodet.

– Vi snakker om bistand som en gudelig kraft som kan forandre hele samfunn fundamentalt. Det er det ingen som påstår, sier Gadgil.

Bidrar til korrupsjon

Hvis en pøser inn masse penger, så bidrar det til omfattende korrupsjon, sier Jon Hustad og viser til Afghanistan som et skrekkeksempel.

– Bistanden skapte en enorm inflasjon. Leilighetene som kostet noen hundre dollar gikk for flere tusen, for der måtte nødhjelpsarbeiderne bo. Lærere forsvant fra skolene for å jobbe som tolker. For en en afghansk lærer er det nå klin umulig å bo i Kabul.

– For mange politikere handler det om å sole seg i glansen, hvordan de skal huskes på verdensarenaen og da går man ofte bort fra de faglige vurderingene om hvilken bistand som faktisk virker, sier daglig leder i Utviklingsfondet Kari Helene Partapuoli.

SE HELE SENDINGEN HER: