DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb i 2014. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix / Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb i 2014. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix / Privat

Institusjonsdrapet i Asker:

Jente (17) får ni års forvaring for drapet på Anna Kristin (30)

Ei jente (17) er dømt til ni års forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen fra Borgarting lagmansrett lyder på ni års forvaring med en minstetid på seks år. Straffen er den samme som ble fastsatt i Asker og Bærum tingrett i juni i fjor.

Dermed står det fast at 17-åringen som det første barn i norsk rettshistorie er dømt til forvaring.

Drept på jobb

30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept mens hun var på jobb ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Jenta som nå er dømt, var 15 år da drapet skjedde.

I Asker og Bærum tingrett ble jenta dømt til ni års forvaring med en minstetid på seks år. I Borgarting lagmannsrett la statsadvokat Erik Førde ned påstand om at jenta må dømmes til forvaring i ti år.

«Meget stor gjentakelsesfare»

Den 30 år gamle miljøterapeuten ble kvalt til hun mistet bevisstheten og deretter knivstukket 21 ganger. Jenta er i dag innlagt på Sandviken sykehus i Bergen med diagnosen psykotisk. Retten mener jenta er strafferettslig tilregnelig og at fengselsstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet.

«Gjentakelsesfaren fremstår som meget stor over en vesentlig lengre tid enn det fengselsstraffen vil utgjøre her. I tillegg kommer at det knytter seg stor usikkerhet til hvorvidt man vil lykkes med å oppnå en vesentlig endring i tiltaltes personlighet», heter det i dommen.

Anker

17-åringens forsvarer har tidligere uttalt at det kan være i strid med menneskerettighetene å dømme et barn til forvaring, som kan være å anse som en livstidsstraff om vilkårene for løslatelse ikke blir oppfylt.

Dommen drøfter dette, men mener at det i saken foreligger helt ekstraordinære omstendigheter som tilsier bruk av forvaring.

Dommen blir anket, opplyser jentas forsvarer Cecilie Nakstad til NRK.