VITNET: Den fornærmede kvinnen vitnet i retten fredag. Hun sier det var en stor lettelse å få startet rettssaken, som har vært utsatt en gang tidligere. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
VITNET: Den fornærmede kvinnen vitnet i retten fredag. Hun sier det var en stor lettelse å få startet rettssaken, som har vært utsatt en gang tidligere. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Psykolog tiltalt  for å bruke sin stilling til å få seksuell omgang:

– Han sa det var viktig for min seksualitet

OSLO TINGRETT (TV 2): Kvinnen gikk til samme psykolog i over 20 år, men de siste årene utviklet det seg til å bli et ufrivillig seksuelt forhold. I 2013 anmeldte hun ham til politiet – fredag møtte hun ham igjen i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å se ham igjen etter tre år var uvirkelig. Samtidig har de siste årene, fra jeg anmeldte ham til i dag, vært helt uvirkelige. Det er godt at rettssaken er i gang, sier den fornærmede kvinnen til TV 2.

En mann i 60-årene møtte fredag i Oslo tingrett tiltalt for å ha misbrukt stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold for å oppnå seksuell omgang med henne.

Mannen har arbeidet som psykolog i en årrekke, og har vært psykologen hennes i over 20 år. Hun startet i første omgang i behandling for å bearbeide traumer fra overgrep i barndommen.

– Jeg gikk hos ham to ganger i uken i mange år. 1350 ganger har jeg regnet meg fram til at jeg var hos ham, forklarte hun i retten.

Mer og mer fysisk

Forholdene som er beskrevet i tiltalen fant sted fra juli 2011 til februar 2013.

Mannen er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang med kvinnen flere forskjellige steder i Oslo i denne perioden.

I retten fredag beskrev hun hvordan hun følte seg helt avhengig av ham etter det lange forholdet som terapeut og pasient, og hvordan behandlingstimene de siste årene av behandlingen ble stadig mer fysiske.

– Jeg var veldig avhengig av ham, det føltes trygt å ha et sted å gå til. Han begynte med å gjøre ting som å putte fingrene i munnen min og å holde meg fast. Etterhvert ble det seksuelt, sier hun.

Fra 2011 til 2013 hadde de seksuell omgang en rekke ganger – han gjorde ting mot henne som hun motsatte seg, men som hun etter hvert følte seg tvunget til å være med på.

– Han var veldig opptatt av at jeg skulle få orgasme, men jeg ville ikke, jeg hadde ikke noe behov for å få orgasme der hos ham. Han sa det var viktig for min seksualitet, for min terapi, sier hun.

Svært syk

Saken skulle opprinnelig gå for retten i januar i år, men måtte da utsettes på grunn av den tiltaltes helsetilstand.

I retten fredag var det en tydelig at mannen, som har erkjent forholdene, var svært syk.

– Han er svært svekket og får med seg lite av det som skjer rundt ham, uttalte mannens forsvarer, Lars Leversen, som mente det ville gå på mannens rettssikkerhet løs om saken fortsatte.

Han begjærte rettssaken utsatt.

– Han ønsker å ta ansvar for det han har gjort og forsøker ikke å snike seg unna, men han er veldig syk, sier Leversen.

Samtidig mente fornærmedes bistandadvokat Siv Hallgren at hensynet til fornærmede burde veie tyngre.

– Han blir ikke noe friskere, hadde det ikke blitt sak nå ville den aldri blitt gjennomført. Min klient har ventet lenge, livet hennes har vært satt på vent i tre år, og dette har vært noen lange år. Det er viktig for henne at vi blir ferdig med dette nå, sier Hallgren til TV 2.

Retten besluttet at saken skulle fortsette.

Leversen begjærte også at saken skulle gå for lukkede dører, noe som også ble avvist.

Godt å være i gang

Til TV 2 sier den fornærmede kvinnen at det er svært godt at rettssaken endelig er i gang og at den ikke ble utsatt.

– Det er noe med å få en avslutning, å avrunde dette. Jeg har ikke levd de siste tre årene, livet mitt har vært satt på vent, og det er viktig for meg å få forklart meg for retten og å få plassert ansvaret er det hører hjemme, sier hun, og understreker at hun kommer til å følge hele rettssaken.

Det er satt av seks dager til saken i Oslo tingrett.