STORE ØDELEGGELSER: Til venstre i bildet ser du havnebyen Jeremie som er utsatt for store ødeleggelser. Kjell Erik Eriksen er norsk politimann som jobber på Haiti. Foto (venstre): AFP / NTB Scanpix. Foto (høyre): Kjell Erik Eriksen.
STORE ØDELEGGELSER: Til venstre i bildet ser du havnebyen Jeremie som er utsatt for store ødeleggelser. Kjell Erik Eriksen er norsk politimann som jobber på Haiti. Foto (venstre): AFP / NTB Scanpix. Foto (høyre): Kjell Erik Eriksen. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS

Norsk politimann på Haiti: –Fått seg en skikkelig trøkk

Flere hundre personer er til nå funnet døde etter den massive orkanen på Haiti. Den norske politimannen Kjell Erik Eriksen forteller om et land som er tydelig berørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dødstallet etter orkanen Matthew i Haiti har steget til minst 339 personer, ifølge AP.

Myndighetene i landet opplyser at flere titalls av de døde er funnet i en kystby sørvest i landet, som redningspersonell først nå har nådd fram til.

Orkanen er nå på vei mot Florida og sørkysten av USA med full styrke.

Kjell Erik Eriksen fra Kristiansand tjenestegjør for norsk politi på Haiti sammen med fire andre norske politimenn, noe de har gjort siden februar.

Han og kollegene bistår politiet i landet med å bygge kapasitet opp mot etterforskning av seksuelle overgrep og vold mot kvinner og barn.

Skrøpelig
Da orkanen Matthew herjet som verst befant han seg i hovedstaden Port-au-Prince.

– Veien her er skrøpelige og infrastrukturen har fått seg en skikkelig trøkk etter orkanen. Det var et voldsomt uvær, med kraftig vind og veldig mye nedbør. Her i Port-au-Prince er det flom i sentrum og i slumområdene som har gjort mest skader. Det vil nok ta tid før vi får oversikt over omfanget av skadene, sier Eriksen til TV 2.

Han forteller om et distrikt som er tydelig berørt av stormen.

– Det er lite trafikk ute i gatene, og skolene holder stengt. I går skulle vi egentlig ha kjørt i kolonne opp til en by i nord som heter Cap Haitien, for å bistå lokalt politi med sikkerheten under presidentvalget som egentlig skal holdes nå til søndag. Men det er nå naturligvis utsatt, sier han.

Slik ser orkanen Matthew ut fra verdensrommet

Eriksen forteller at han er blant de heldige etter denne orkanen.

– Vi har følt oss trygge hele tiden, i og med at huset vårt er solid bygd for både naturkatastrofer og jordskjelv, sier han til TV 2.

Store skader
De materielle skadene så store at både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at de vil hjelpe haitierne.

Hjelpeorganisasjoner frykter nå at uværet kan føre med seg en koleraepidemi i det fattige landet.

Etter at orkanen feide over Haiti onsdag er det allerede meldt om åtte nye tilfeller.

Byen Jeremie er nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Til USA
Orkanen er nå på vei innover USA.

President Barack Obama erklærte torsdag kveld, norsk tid, unntakstilstand i Florida som følge av orkanen Matthew.

Dette er den største masseevakueringen som er blitt beordret siden orkanen Sandy i 2012.