DNA-FUNN: Pinnen politiet fant i bilen, var satt i spenn mellom førersetet og gasspedalen. Svenskens DNA ble funnet på pinnen, i bilen han hevdet var fraranet ham. Foto: POLITIET.
DNA-FUNN: Pinnen politiet fant i bilen, var satt i spenn mellom førersetet og gasspedalen. Svenskens DNA ble funnet på pinnen, i bilen han hevdet var fraranet ham. Foto: POLITIET.

KLARTE IKKE å senke BILEN I INNSJØ:

DNA på pinne og falsk ranshistorie felte svensk tabbesvindler (22)

Oslo tingrett trodde ikke på mannens historie om at væpnede menn stjal bilen hans, og kjente ham i dag skyldig i forsøk på forsikringssvindel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag fortalte TV 2 om den 22 år gamle svenske statsborgeren som etter et mislykket forsøk på å dumpe sin egen Porsche Cayenne i et vann i Ytre Enebakk, ringte politiet og sa han hadde blitt fraranet bilen.

Trodde ikke på ranshistorie

Tingretten fant tiltaltes forklaring lite troverdig og dømte ham til 60 dagers ubetinget fengsel.

Selv holdt den tiltalte hele tiden fast på at han ikke har gjort noe forsøk på svindel, og at menn ikledd finlandshetter og væpnet med kniv truet til seg bilen natt til 19. mai 2015.

Bilen ble funnet bare delvis nedsunket i vannkanten i Mjærvannet mens mannen satt i avhør som fornærmet hos politiet, og han fikk straks endret status som mistenkt.

Mistenkt for både forsøk på svindel og for å ha inngitt en falsk anmeldelse.

Endret forklaring flere ganger

– Vi mener han har ringt politiet og inngitt en falsk anmeldelse. Han hevder seg utsatt for et ran, mens politiet mener han selv har kjørt bilen ut i vannet, sa aktor, politiadvokat Silje Anine Green ved Manglerud politistasjon, til TV 2 torsdag.

Tiltalte har endret forklaring på en rekke punkter, blant annet hvor han hadde blitt utsatt for ranet og hvor mange gjerningspersoner som sto bak. Han hevdet senere i avhør at han hadde blitt tatt med i bilen, truet på livet og sluppet av ved et vann.

MISLYKKET: Slik sto bilen da politiet etter tips fra pubilkum fant svenskens Porsche i Mjærvannet i Ytre Enebakk. Foto: POLITIET.
MISLYKKET: Slik sto bilen da politiet etter tips fra pubilkum fant svenskens Porsche i Mjærvannet i Ytre Enebakk. Foto: POLITIET.

– Jeg var livredd og forklarte en masse ting som ikke var sant, forklarte mannen i retten onsdag.

Fant tiltaltes DNA på pinne

Bilder av bilen TV 2 har fått tilgang til viser at en pinne er plassert mellom gasspedalen og førersetet, noe politiet mener beviser at den med forsett ble kjørt ut i vannet. 22-åringens DNA ble funnet på pinnen, noe tiltalte ikke har noen forklaring på. Det ble ikke funnet DNA fra noen andre fremmede i bilen.

Lokket til oljetanken og peilepinnen til oljetanken var fjernet, noe som også indikerer at noen har hatt et ønske om å senke bilen.

Løy om forsikring

I tillegg har retten funnet det bevist at tiltalte var på stedet bilen ble senket via spor fra mobiltelefonen hans, og det er bevist at bilen var forsikret gjennom If med både ansvarsforsikring og fullkaskoforsikring, selv om tiltalte hevdet bilen ikke var forsikret.

Retten legger til grunn at tiltalte anmeldte forholdet som ran og dermed la beslag på nokså store politiressurser til etterforskningen. Han risikerte også å kaste mistanke på andre. Retten finner ikke i formildende retning at mannen aldri rakk å fremme krav mot forsikringsselskapet.