HØYSESONG: Høsten er høysesong for forkjølelser, mens flere får influensa når vinteren setter inn. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
HØYSESONG: Høsten er høysesong for forkjølelser, mens flere får influensa når vinteren setter inn. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX) Foto: Johannessen, Sara

Dette er forskjellen på influensa og forkjølelse

Mange sier at de har influensa når de egentlig «bare» er forkjølet. Ifølge legen er det store forskjeller på sykdommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om høsten blir svært mange av oss forkjølet. Det er flere teorier om hvorfor sykdommen er sesongavhengig, men ingen kan si den nøyaktige årsaken til at det er slik.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) har det blitt hevdet at flere forkjølelser oppstår i kaldt vær fordi vi oppholder oss mer innendørs i dårlig ventilerte rom. En annen teori er at nesene våre er kaldere, noe som senker motstandskraften mot infeksjoner.

Forskere ved Common Cold Centre i Cardiff antydet i 2005 at man kan bli forkjølet etter å ha vært kald på føttene over lengre tid, skriver NHI.

Oftere forkjølet

Forkjølelsesesongen begynner allerede i disse tider og varer gjennom vinteren. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at influensasesongen begynner for alvor i i januar og varer frem til mars.

Mens de fleste voksne blir forkjølet en til to ganger i året, viser forskning fra Imperial College i London at voksne over 30 år i gjennomsnitt får influensa to ganger i tiåret. Dermed er du sannsynligvis forkjølet når du tror du har influensa – og flere av symptomene er like.

– Det hender ofte at folk blander disse sykdommene, men jeg er ikke så veldig opptatt av å oppklare den misforståelsen, sier Petter Brelin, som er fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, til TV 2.

Markante forskjeller

Influensa og forkjølelse skyldes to forskjellige typer virus, men forskjellen er at influensaviruset angriper kroppen bråere og mye hardere.

De første symptomene på influensa er ofte feber, smerter i kroppen, redusert allmenntilstand og etter hvert irritasjon i luftveiene.

Derimot debuterer forkjølelse som oftest uten feber, men med symptomer som sår hals og rennende nese.

– Man blir mye sykere når man har influensa. Det er gjerne så ille at man gruer seg til å ta på sokkene om morgenen. Det er en potensielt alvorlig sykdom for sårbare personer, sier Brelin.

Den dårlige nyheten

For friske personer er ikke influensa farlig. Den dårlige nyheten er at legen ikke får gjort mye med tilstanden.

– Når bør man likevel oppsøke lege?

– Det er et evig spørsmål, men hvis man føler at allmenntilstanden er betydelig redusert over tid, bør man undersøkes av lege for å utelukke andre og mer alvorlige sykdommer, for eksempel lungebetennelse.

– Sårbare personer som kreftpasienter, eldre og hjertesyke bør ha en lavere terskel for å gå til legen, sier Brelin.

Legens tips for å holde seg frisk er å hoste og nyse i albue og å vaske hendene regelmessig.

– Personen som er syk har et ansvar for å ha god hygiene og ikke smitte andre, mener Brelin.