Blogger spår slutten for «Mannegruppa Ottar»:

– Gruppa må bare dø

Professor ved Institutt for journalistikk og mediefag, Kristin Skare Orgeret, reagerer kraftig på personhetsen i «Mannegruppa Ottar». Men hun håper at det kommer noe positivt ut av stormen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens medlemstallet fremdeles synker i den omstridte Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar», fortsetter også diskusjonen om hvor graverende innholdet i gruppa faktisk er.

Professor ved Institutt for journalistikk og mediefag ved HiOA, Kristin Skare Orgeret, understreker at vi har, og skal ha, stort rom for ytringsfrihet i landet, men at det går en grense.

– Dårlig humor kan både kvinner og menn operere med. Noe er rett og slett ikke morsomt. Likevel så har vi ganske stort rom for ytringsfrihet så lenge man er på et saklig nivå, sier Orgeret.

Personangrep

Og saklig slutter det å være i det øyeblikket man går til angrep på personer.

– Det som er det mest graverende er at man har gått til angrep på de som prøver å moderere, de som prøver å si ifra. Sjikane og personhets er ikke greit, og faktisk ulovlig i henhold til norsk lov, sier Orgeret.

Hun er kritisk til at innleggene og kommentarene ikke har blitt fjernet.

– Som administrator har man faktisk et ansvar, og det handler om å luke ut ugresset som sprer seg. I veldig mange nettsamfunn er det nettopp den interne justisen som regulerer og som må kaste ut stemmene som går for langt, mener hun.

En god idé

Blogger og småbarnspappa Eirik Wold Falla (30) var medlem av gruppen og i utgangspunktet positiv.

– Jeg synes ideen om et «mannesamfunn» er god, der mange menn kan gå sammen om den samme humoren. Det kan være litt grovt, og uten innblanding av en masse meninger, hovedsaklig fra kvinner. Humoren kan leve fritt, sier han.

Men han understreker at det finnes grenser, og var rask med å melde seg ut da det gikk for langt.

– Det var da vitsene begynte å omhandle barn og voldtekter. Så kom denne netthetsen av bloggere og unge mennesker. Det har ingenting med humor å gjøre, sier han.

Troll som sprekker

Orgeret er enig, og mener at deltakerne ikke har skjønt hva internett og offentlighet faktisk er.

– Selv om gruppen er lukket, så er man en del av offentligheten når man uttrykker seg på et slikt sted – og man er med på å forsøple denne offentligheten, hevder hun.

Hun håper likevel det kommer noe positivt ut av dette.

– Det er en del troll som sprekker når de ser sola, og det er jo bra. Samtidig håper jeg vi kan få en økende bevissthet rundt det at man er en del av offentligheten, selv om man sitter hjemme foran skjermen, sier Orgeret.

Falla er enig, men tror uansett at løpet er kjørt for «Mannegruppa Ottar».

– Jeg mener gruppa bare må dø. Den kommer aldri til å fungere, avslutter han.