Wenche høstet egne poteter midt i byen – slikt blir det god mat av!

Opprinnelig ble høstferien brukt til å gi barna skolefri for å hjelpe til med den store potethøstingen – nå har Wenche gjort det samme.

Potetlomper

Dette trenger du:

  • 12-14 lomper
  • 1 kg poteter (kokes med skallet på)
  • 1 ts salt
  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 dl fin/siktet rug

Slik gjør du:

Kok potetene med skallet på. Når de er ferdig kokt heller du av vannet og legger potetene på et fat, og dekker det til med et kjøkkenhåndkle. La potene stå til de er romtempererte.

Deretter skreller du potetene og maler de på kvern, eller moser dem, sammen med saltet.

Mal potetene på kvern eller mos dem. Foto: Erik Manshaus.
Mal potetene på kvern eller mos dem. Foto: Erik Manshaus.

Elt inn melet for hånd – husk at det skal være minst mulig mel i lompene(!). Tilsett litt av gangen til du får en deig som er god å arbeide med. Lompene kan stekes med en gang, eller dekk til deigen og la den ligge kjølig til den skal brukes.

Del deigen i 12-14 emner og trill de runde. Legg over et klede, slik at de ikke tørker ut. Lompene kan enten klappes ut med hendene til jevne, ikke for tykke, lomper, eller kjevles ut til runde lomper. Lompene skal være 2-3 millimeter tykke og ca 12-14 cm i diameter.

Til utbakingen må du bruke ekstra mel, men husk og børst av løst mel før steking i tørr panne eller på takke ved middels varme.

Lompene skal bli gjennomstekte og lyse med ”brune” flekker.

Dersom lompene blåses opp under steking kan de prikkes med en gaffel.

Legg lompene i et klede etter hvert som de er stekt. Dette vil gjøre at varmen slår inn i lompene og de vil holde seg myke.

Potetpuff – en potetrett fra Akershus

Dette trenger du:

  • 1 kg poteter
  • 2 egg
  • 2 ts salt
  • pepper

Kok, skrell og avkjøl potetene litt før de males/ stampes/ knas til en glatt masse sammen med salt.

Del opp i emner på størrelse med en golfball, rull og form dem som en golfball også.

PUFF OG LOMPER: Poteter kan brukes til så mangt. Foto: Erik Manshus
PUFF OG LOMPER: Poteter kan brukes til så mangt. Foto: Erik Manshus

Klem deretter "ballen" slik at den har en tykkelse på 1 –1 ½ cm. Stek de 2-3 minutter på hver side på varm takke eller i en stekpanne med belegg. Blir deigen stående før den skal brukes, er det lurt å dekke den til med plast.

Potetpuffen kan godt serveres med bacon eller litt honning/sukker. For litt smak kan man bruke litt kanel.

Tips: Potetpuff kan tilsettes finhakket skinke, purre eller paprika.