TACO PÅ NORSK: Taco har over de siste 20 årene blitt en favoritt for nordmenn. Men det er noe ganske annet enn meksikansk mat, mener ekspert. Foto: Matprat.no
TACO PÅ NORSK: Taco har over de siste 20 årene blitt en favoritt for nordmenn. Men det er noe ganske annet enn meksikansk mat, mener ekspert. Foto: Matprat.no

Nordmenns tacovaner avslørt:

Ett sted i landet elsker de ananas i tacoen

Er du en lefse eller skjell-person? Det kan avhenge av hvor du bor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For veldig mange er fredag kveld ensbetydende med taco. Og ifølge en fersk undersøkelse ser det ikke ut til at trenden snur med det første. De to siste årene har salgstallene steget med 17 prosent.

Etniske meksikanere mener kanskje at den «norske tacoen» ikke er helt autentisk, men det er ingen tvil om den har funnet sin faste plass på det norske kjøkken. 33 prosent oppgir at de spiser taco én eller flere ganger i måneden.

Men selv om nordmenn nå er godt bevandret i taco-verden, velger de aller fleste tradisjonelt når de skal planlegge middagen.

Likevel er det noen lokale varianter. Ifølge undersøkelsen, gjennomført av Norstat for Old el Paso, bruker hele 23 prosent av folk i Midt-Norge ananas på tacoen. I Nord-Norge er mango i skjellet eller lefsa i 9 prosent av tilfellene.

Nordmenns tacovaner

Oslo:
- 73 % bruker avocado/ guacamole
- 30 % bruker bønner/linser
- 20 % bruker chili
- 21 % bruker lime
- 10 % bruker mango

Nord-Norge:
- 9 % bruker mango
- 77 % bruker løk
- 22 % spiser taco to eller flere ganger i måneden

Midt-Norge:
- 23 % bruker ananas

Sørlandet inkl. Telemark:
- 40 % spiser taco to eller flere ganger i måneden

Hele Norge:
- 33 % spiser taco to eller flere ganger i måneden

Dette bruker nordmenn:
- Kjøtt: 94 %
- Ost: 87 %
- Bladsalat: 85 %
- Mais: 79 %
- Rømme: 76 %
- Tomat: 75 %
- Agurk: 74 %

- Tortillalefser: 79 %
- Tacoskjell: 40 %
- Tortillachips: 32 %
- Tortillabåt (Stand ‘N’ Stuff): 9 %

Testen er utført av Norstat på vegne av Old El Paso blant et representativt utvalg av Norges befolkning.

Selv om flere blir veganere og vegetarianere, er de fortsatt svært vanlig å ha kjøtt på tacoen. Hele 94 prosent sier at de velger kjøtt. Ost er også nesten obligatorisk for de fleste av oss. 87 prosent velger det.

Og om du er en lefseperson, så er du i flertall. 79 prosent må ha lefser, 40 prosent har taco-skjell i stedet eller i tillegg.

Oslo-folk er de som eksperimenterer mest med taco.

– Ikke akkurat meksikansk

Det overrasker ikke kokk, matskribent og deleier på Oslo-restauranten Taco Republica, Henrik J. Henriksen. Han mener det henger sammen med bredere utvalg i butikkene, og at folk er mer inspirert av restaurantene som serverer mer autentisk meksikansk mat de siste årene.

– Det vi nordmenn kaller taco, har jo veldig lite med mexicansk mat å gjøre. Det er mer en avart av hurtigmatvarianten av amerikanske tex-mex. Men det er ikke så rart at det har blitt populær mat. Det er kjente og kjære ingredienser for nordmenn, som kjøttdeig, revet ost og rømme. Det er mat som er lett å spise foran tv'en, og det er noe sympatisk over det at alle lager sin egen mat fra ingrediensene på bordet, sier kokken, og sammenligner det med fonduen som samlet norske familier på 1970-tallet.

Henriksen forteller han spiser mye taco hjemme, ikke minst fordi ungene elsker det. Men ferdigproduktene som tilbys i butikken slipper ikke inn i hans hjem. Likevel understreker han at det må folk få gjøre om de vil.

– Selv synes jeg ikke disse produktene smaker godt. Mange av dem inneholder gjærekstrakt og smaksforsterkere, mens meksikansk mat har en ren og tydelig smaksprofil.

– Men hva med lefsene da, er ikke de greie å kjøpe og bare slenge i ovnen når du kommer hjem fra jobben?

Matskribent Henrik J. Henriksen digger taco, men sier han aldri kjøper ferdigproduktene. 
Matskribent Henrik J. Henriksen digger taco, men sier han aldri kjøper ferdigproduktene. 

– Nei, det er jo superenkelt å lage selv! Nå selges maismel på velassorterte butikker, og det er noe av det enkleste du kan bake. Ingen heving, bare hive sammen deigen, banke flatt og hive i panna. Det synes ungene det er gøy å være med på også, sier Henriksen.

Ananas i taco?

Han sier at det typiske med den norske varianten av taco er at man putter alt mulig oppi, mens i Mexico er det vanlig med bare en hovedingrediens, og så løk og koriander. Her er heller ikke rømme eller mais vanlig taco-tilbehør, alle som ønsker det kan få rømme på restauranten hans. At man bruker ananas i tacoen i Midt-Norge, synes Henriksen er morsomt.

– Kanskje det er der Hawaii-pizza er mest populært også! I Mexico er det ikke vanlig med ananas i pizza, men det grilles sammen med kjøtt og serveres i enkelte andre retter. På Taco Republica har vi egentlig bare en regel: Guacomole må til!

– Hva hadde en meksikaner sagt om han hadde fått servert den norske tacoen?

– Jeg har venner og kolleger fra Mexico, og de synes det jo er morsomt at nordmenn tenker at det har noe med deres matkultur å gjøre. Det er jo virkelig to helt forskjellige ting. Men uansett er det morsomt at denne formen har fått en slik popularitet i Norge. Det er jo gøy at folk gleder seg til taco-fredagen.