ARRESTERT: Tretten aktivister om bord i båten skal være arrestert. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
ARRESTERT: Tretten aktivister om bord i båten skal være arrestert. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Foto: AMIR COHEN

– Norsk kvinne (31) arrestert av israelske myndigheter

I alt 13 kvinner skal være arrestert etter at de førte en båt mot Gazastripen. Blant dem er en norsk kvinne og en tidligere fredsprisvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det israelske militæret skal ha gjennomført en aksjon mot en båt med tretten kvinnelige pro-palestinske aktivister.

En høytstående militær kilde opplyser til avisen Haaretz at mannskapet om bord på båten «Zaytouna-Olivia» ikke gjorde motstand da styrker tok kontroll over båten og la kursen mot den israelske havnebyen Ashdod.

En 31 år gammel norsk student var blant kvinnene om bord i båten.

Torstein Dahle, leder i organisasjonen «Ship to Gaza Norway», bekrefter opplysningene.

– Klokken 15.58 mistet vi kontakten med Women’s Boat to Gaza, «Zaytouna-Oliva». Kort tid før hadde vi fått melding om at båten var omringet av israelske marinefartøyer, og det er nå bekreftet at båten er kapret av israelsk marine. Båten var da i internasjonalt farvann omkring 40 nautiske mil utenfor Gaza, sier Dahle til VG.

Fredsprisvinner
Båten er registrert i Nederland og la ut fra Barcelona med kurs for Gaza. Blant de tretten aktivistene om bord var også fredsaktivisten Mairead Maguire fra Nord-Irland. Maguire ble tildelt Nobels fredspris i 1976.

Den 15 meter lang båten skal være sponset av Freedom Flotilla Coalition, som er en gruppe pro-palestinere med store deler av basen i Europa.

Ingen skal ha blitt skadet i selve aksjonen.

Utenriksdepartementet kan verken bekrefte eller avkrefte at en norsk kvinne er arrestert.

Protest
Sammen med den norske aktivisten og fredsprisvinneren var kvinner fra England, Sverige, Russland, Malaysia, New Zealand, Algerie, Sør-Afrika, Australia, USA, Russland og Spania. To av disse var journalister ansatt i avisen Al Jazeera.

Båten skal ha blitt kapret 60 kilometer fra Gaza, og bar ingen medisinsk utstyr. Båten skal nå være eskortert til israelske havnebyen Ashdod.

Zaher Darwish, en av Freedom Flotillas koordinatorer, forteller til The Guardian at målet med båtreisen av symbolsk, for å rette oppmerksomhet til den israelske blokaden, som han mener er ulovlig.

  • TV 2 oppdaterer saken.