Et av de dyreste parene lekker

Ikke alle holdt vann da TV 2 Hjelper deg testet gummistøvler. Bestselgeren er blant de dyreste i testen, men kommer likevel dårligst ut.

Ikke alle holdt vann da TV 2 Hjelper deg testet gummistøvler. Bestselgeren er blant de dyreste i testen, men kommer likevel dårligst ut.

Gjennom flere måneder har TV 2 hjelper deg testet Helly Hansen, Viking, Hunter, Ilse Jacobsen og Tretorn. På et laboratorium i Sverige er de utsatt for omfattende bruk for å se hvor vanntette de er etter slitasje.

Det er støvlene fra Ilse Jacobsen som kommer dårligst ut. Støvlene trakk vann både før og etter de ble utsatt for testens aldrings- og holdbarhetstest. I tillegg fikk de en brun kant og endringer i sålen.

Skoekspert Karl Jacob Solheim tester vanntetthet før bruk. Her tester han Ilse Jacobsen-støvlene som før testingen hadde et lite hull oppe på leggen. Foto: Glenn Aaseby.
Skoekspert Karl Jacob Solheim tester vanntetthet før bruk. Her tester han Ilse Jacobsen-støvlene som før testingen hadde et lite hull oppe på leggen. Foto: Glenn Aaseby.

– Støvelen har lekket og det kjennes vått. Det her er klart ikke godkjent, sier tekstilingeniør hos Swerea, Simonetta Granello til TV 2 hjelper deg.

Best i test

Det er støvlene fra Hunter og Viking som kommer best ut av testen. Begge får terningkast seks. I tillegg til å ha god gripeevne er de stabile, har god holdbarhet og oppleves som behagelige.

– Hunter- og Vikingstøvlene kommer i en klasse for seg. Det er gjennomgående god kvalitet, sier Karl Jacob Solheim. Han underviser i skofag og har lang erfaring i skobransjen.

Det er til sammen fem par av de mestselgende gummistøvlene i Norge som har blitt testet. I tillegg til støvler fra Ilse Jacobsen er også Hunter, Helly Hansen, Tretorn og Viking med i testen.

Slik testet vi:

– Støvlene ble gått grundig gjennom av skoekspert Karl Jacob Solheim som så på passform, sidestabilitet, kvalitet og komfort, gripeevne og vanntetthet før bruk.

– Vanntetthet ble før bruk testet ved hjelp av trykkluft. Støvlene ble plassert i et vannbad, mens det ble presset inn luft i støvelen. Kom det bobler var den ikke tett.

– Støvlene ble deretter sendt til Swerea i Sverige, som har lang erfaring med testing av gummistøvler. De testet hvor godt skoene tåler aldring, ved å plassere dem i et varmeskap som holdt 70 grader i 14 dager. Dette simulerer ett års aldring.

– Deretter ble støvlene plassert i en multiprøver, som simulerte vanlig bruk ved å la støvlene gå 6000 skritt.

– Til slutt ble støvlene plassert i et vannbad, med tørt papir på innsiden. Etter 24 timer ble papiret tatt ut igjen og veid, for å se om det hadde trukket vann.

– Alle støvlene utenom Ilse Jacobsen bestod begge vanntestene.

Sammen med Swerea i Sverige, som har lang erfaring med testing av gummistøvler ble støvlene testet utsatt for en aldrings og slitasje test, samt en test av vanntetthet etter bruk.

Trakk vann som nye

Holdbarhetstesten ble gjennomført ved å utsette støvlene for 70 graders varme i 14 dager, som simulerer ett års aldring. Deretter ble de plassert i en maskin som simulerer vanlig bruk og bøyning. Både før og etter holdbarhetstesten ble de testet for vanntetthet.

I tillegg til de tekniske testene har de vært gjennom en grundig sjekk hos sko-ekspert Karl Jacob Solheim.

Han testet også om støvlene var vanntette når de kom nye ut av esken. I begge testene kommer Ilse Jacobsen dårligst ut. Støvlene er også de eneste som trekker vann i testen, både da de var helt nye og etter simulert bruk.

– Skaftet er slik konstruert at det er vanskelig å få den pottetett, på grunn av skaftet og snøringen, sier Solheim.

Han påpeker imidlertid at det før bruk kun er høyt oppe på skaftet at støvelen trekker vann. Det er først etter holdbarhetstestene den trekker vann nede ved foten.

Tåler ikke høy varme

Ilse Jacobsen mener imidlertid at støvlene er vanntette, men at testmetodene er feil for deres støvel ettersom den er håndlaget.

– Trust me, hvis jeg hadde hatt gummistøvler som ikke var vanntette, så hadde jeg ikke vært der i jeg var i dag, sier hun i et intervju med TV 2 Hjelper deg.

Fordi støvlene er håndlagde, og laget med naturgummi og ikke PVC, tåler de ikke høye temperaturer, sier Jacobsen.

– Min gummistøvel er laget av naturmateriale og de tåler ikke mer enn 40 grader. Det står i brosjyren, det står på nettsidene og i butikken. Det ødelegger simpelthen materialet. Og limet tåler det heller ikke.

Mulig produksjonsfeil

Hun mener derfor at aldringstesten som ble gjennomført i varmeovn hos Swerea er grunnen til at støvelen har begynt å trekke vann.

Ilse Jacobsen sier at støvlene hennes tåler maks 40 grader. 
Ilse Jacobsen sier at støvlene hennes tåler maks 40 grader. 

At støvlene også trakk vann før de ble utsatt for varmeovnen mener hun er et engangstilfelle og skyldes en produksjonsfeil.

– Det kan være noe mikroskopisk. Det vil man aldri garantere 100%. Det kan man aldri noen sinne gjøre. Det er et håndlaget produkt, det skal det fortsette å være. Det er laget i Europa, og det skal det også fortsette å være.

Hun oppfordrer til å levere de inn støvlene om man oppdager at de ikke er tette.

– Hvis noen har problemer så skal de bare komme, så bytter vi dem, sier Jacobsen.

RESULTATER:

Hunter Original, Pris: 1199, terningkast 5

God passform, stabil, mykt fint materiale, bra gripeevne og yttersåle, ok tyngde i forhold til størrelse.

Viking Noble, Pris: 799, terningkast 5

Litt stivere materiale, men stabil og bra mønster som gir godt grep. Veldig lett, men kan bli kort på ekstreme regnværsdager.

Tretorn Classic, Pris: 599, terningkast 4

Litt stiv og tung, men svært stabil, bra grep og yttersåle.

Helly Hansen Midsund 2, Pris: 499, terningkast 4

Litt enkelt sålemønster som kan gjøre det lettere å skli, myk og behagelig. Litt ustabil.

Ilse Jacobsen Rub 1, Pris: 1199, terningkast 3

Litt enkelt sålemønster kan gjøre det lettere å skli, mykt stoff, kunne hatt litt bedre sidestabilitet, ikke 100% vanntett i vår test. Tunge.